Hoppa till huvudinnehåll

Stephen Hawking begravs i Westminster Abbey - får vila vid sidan av Darwin och Newton

Fakultetsmedlemmar av det indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien.
Fakultetsmedlemmar på det Indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien. Fakultetsmedlemmar av det indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien. Stephen Hawking

Enligt vad Westminster Abbey uppgav på tisdagen, ska Stephen Hawking få sitt sista vilorum vid sidan av två andra stora vetenskapsmän, Isaac Newton och Charles Darwin.

Hawking, som sannolikt var världens mest kände vetenskapsman, dog den 14 mars i en ålder av 76 år. Hans familj har meddelat att själva jordfästningen hålls den 31 mars i hans hemstad Cambridge. Urnan med hans aska förs till Westminster Abbey senare i år.

Westminster Abbey, som invigdes år 1065, är framför allt känd som de brittiska monarkernas bröllops- och kröningskyrka, och fram till 1700-talet brukade också kungligheter begravas där.

Även de mest framstående britterna inom skilda verksamhetsfält har fått en gravplats i kyrkan - från politiker och militärer till skalder och konstnärer.

En staty av evolutionsteorins utvecklare, Charles Darwin, på det Naturhistoriska museet i London.
Stephen Hawking begravs vid sidan av utvecklingslärans fader Charles Darwin (på bilden) och gravitationens upptäckare Isaac Newton. En staty av evolutionsteorins utvecklare, Charles Darwin, på det Naturhistoriska museet i London. Bild: Mostphotos/Nando Machado Photography London,Charles Darwin,skulptur (bildkonst),naturhistoriskt museum,evolution

Av vetenskapsmän som jordats i Westminster Abbey är den moderna matematikens grundare och gravitationens upptäckare Isaac Newton (död 1727) samt utvecklingslärans fader Charles Darwin (död 1882) de mest kända.

De senaste vetenskapsmännen som fått sitt vilorum i kyrkan är de båda atomforskarna och nobelpristagarna Ernest Rutherford (1937) och Joseph John Thomson (1940).

- Vi anser det viktigt att vetenskapen och religionen kan verka tillsammans för att söka svaren på de stora frågorna om livets och universums mysterium, säger John Hall, dekan i Westminster.

Läs mera:

Stephen Hawkings sista snilleblixt: Ett bevis för parallella universum?

Hawking var en övertygad anhängare av den så kallade flervärldstolkningen av kvantmekaniken, som går ut på att det existerar inte ett, utan eventuellt ett oändligt antal andra universum. Hans sista vetenskapliga artikel sägs beskriva ett sätt att bevisa det här.

Läs mera:

Marcus Rosenlund: "Stephen Hawking gjorde kosmos tillgängligt för oss som inte är lika viga i tanken som han"

Det är inte alla förunnat att vara så vig i tanken och att kunna röra sig så obehindrat bland stjärnorna, galaxerna och de kosmiska mysterierna. Lyckligtvis var Stephen Hawking en mästare på att göra universum åtkomligt för oss som inte rörde sig lika smidigt där som han, skriver Marcus Rosenlund.

Läs mera:

Fysikern och författaren Stephen Hawking är död

Den brittiska professorn Stephen Hawking har dött. Han var allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker.

Läs också