Hoppa till huvudinnehåll

Strålande VM-inledning av Viveca Lindfors – nya rekordpoäng i kortprogrammet

Finlands främsta VM-hopp Viveca Lindfors stod för ett fint kortprogram då konståknings-VM startade i Milano.

Viveca Lindfors och hennes tränare Virpi Horttana log brett då poängen kungjordes efter det korta programmet i Milano. 60,18 är nytt rekord för 19-åringen. Det tidigare kortprogramsrekordet var 59,03.

Lindfors lyckades i kortprogrammets tre viktiga hoppelement, kombinationen med trippeltoeloop-trippeltoeloop samt trippel-Lutz och dubbelaxel och fick goda kvalitetspoäng för alla tre.

De tre piruetterna bedömdes av den tekniska panelen till nivå fyra, vilket är högsta möjliga, och stegsekvensen till nivå tre.

Snittpoängen för Lindfors programkomponenter låg mellan 6.14 och 6.50, där de högsta gavs för framförandet och tolkningen och de lägsta för de sammanbindande stegen.

Damernas kortprogramstävling pågick i över fem och en halv timme och Viveca Lindfors fick vänta på sin slutliga placering i nästan fem timmar.

Det blev en trettonde plats, vilket är klart över förväntningarna. Så högt har ingen finländsk konståkare legat efter kortprogrammet sedan Kiira Korpi var nia i kortprogrammet i VM för sju år sen.

Italiens Carolina Kostner leder tävlingen efter ett felfritt åk och nya rekordpoäng. Går det lika bra i friåkningen kan 31-åriga Kostner få avsluta karriären med medalj i hemma-VM.

Tvåa ligger olympiska mästaren Alina Zagitova från Ryssland, som verkade lite trött och inte hade samma energi i sin åkning som tidigare under säsongen. Trea ligger Japans Satoko Miyahara.

Yle Sportens konståkningsreferent Marianne Nyman bedömde inför VM att Lindfors har chans på en placering mellan 15 och 20 i Milano – och det verkar nu fullt realistiskt. I sin VM-debut för två år sen slutade Lindfors på tjugonde plats.

Resultat, damernas kortprogram:

1. Carolina Kostner, Italien 80.27
2. Alina Zagitova, Ryssland 79.51
3. Satoko Miyahara, Japan 74.36
4. Kaetlyn Osmond, Kanada 72.73
5. Maria Sotskova, Ryssland 71.80
6. Gabrielle Daleman, Kanada 71.61

13. Viveca Lindfors, Finland 60.18

De 24 bästa gick vidare till friåkningen som åks på fredag kväll.

Läs mera:

Konståkningsgodis i dagarna fem: Följ med VM på Yles kanaler

Viveca Lindfors är Finlands största hopp i konståknings-VM i Milano denna vecka. Hon och isdansarna Cecilia Törn-Jussiville Partanen har i bästa fall chanser att nosa på topp-15.

Läs mera:

OS-representanten Emmi Peltonen lyser med sin frånvaro vid nästa veckas VM – experten förklarar varför

Det råder ett tufft konkurrensläge i den nationella eliten i konståkning just nu. Emmi Peltonen OS-debuterade i Pyeongchang med en 20:e plats i damtävlingen, men vid VM nästa vecka är det Viveca Lindfors som är Finlands representant. Yle Sportens Marianne Nyman förklarar varför.