Hoppa till huvudinnehåll

Utter har setts mitt i Borgå

Uttern har blivit vanligare och idag går det att se den plaska omkring i Borgå å. Stella Brunberg såg för första gången i sitt liv en utter mitt i Borgå. Längre söderut vid Stensböle gård är Christian Lindén van vid att observera uttrar.

Stella Brunberg satt med sin vän på ett kafé precis vid Mannerheimgatans bro med utsikt över ån på måndag kväll.

- Mitt i allt ser vi att det går en brun stor och lurvig sak på isen. Först förstod vi inte vad det var, men den var rätt så lång och mörkbrun och när vi kollade lite bättre såg vi att det var en utter, säger Brunberg.

stella brunberg under bron vid borgå å
Stella Brunberg såg uttern vid 17-tiden på måndag. stella brunberg under bron vid borgå å Bild: Yle/Helena von Alfthan utter,stella brunberg

Uttern såg ut att leta efter ett hål där den kunde komma in i vattnet. Stella Brunberg filmade uttern när den hittade ett passande hål under bron.

- Efter att jag hade slutat filma så kom uttern snabbt upp tillbaka. Den sökte efter ett annat hål och så gick den till andra sidan ån, hoppade i vattnet och blev där.

Stella Brunberg tyckte det var spännande att se en utter i centrala Borgå

- Vi ungefär bara skrek, man blev så till sig när man aldrig har sett en utter förr och dom är så söta, skrattar Stella.

Christian Linden i snön tittar på något som kan vara utterns bohåla
Christian Lindén hittade för två veckor sedan utterspår vid en bäck. Christian Linden i snön tittar på något som kan vara utterns bohåla Bild: Yle/Helena von Alfthan utter,christian lindén

Christian Lindén är gårdskarl på Stensböle gård och han är van vid att se uttrar i hemknutarna.

För ett par veckor sedan hittade han en liten bohåla. Uttrarna är lekfulla djur som gärna rutschar ner för backar.

- Här ner till hålet kom en liten rutschbana, det var den som jag såg först. Jag gick ner och kikade på det här och såg att här finns ett hål. Några dagar tidigare hade det varit i användning, säger Christian Lindén.

Christian linden i en snöig slänt pekar på ett litet hål i marken
Ovanför Lindén fanns spår av uttrar som rutschat ner mot bäcken och hålan som de kan ha vilat i. Christian linden i en snöig slänt pekar på ett litet hål i marken Bild: Yle/Helena von Alfthan utter,christian lindén

Lindéns gissning är att uttrarna vilat i hålan under dagarna.

Öppningen är igensnöad och bäcken nedanför är igenfrusen.

- Uttern vill ha öppningar så den kommer åt att dyka. Skulle det vara mera vattenflöde så skulle det hållas öppet här. Uttrarna färdas längs med bäcken ända upp till Storträsket i Seitlax och ut till havet till Lakasundet och Källsundet som är öppna nästan året runt. Där kommer dom åt att fiska, säger Lindén.

Han bryter bort snöbiten i hålans öppning och kikar in. Ingen är hemma.

Läs mera:

Tre uttrar fastnade på film i Svartån - se hur de äter fisk

Har du tur kan du se uttrar när du rör dig i närheten av Svartån. Det hade Bror Kalenius som lyckades få tre uttrar på video i Pojo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland