Hoppa till huvudinnehåll

Vad betyder brexit för exporten av färskvaror till Storbritannien? – Nederländska blomhandlare varnar för slokande tulpaner

Finns det färska blommor i de brittiska blombutikerna efter brexit?
Finns det färska blommor i de brittiska butikerna efter brexit? Finns det färska blommor i de brittiska blombutikerna efter brexit? Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Det brittiska EU-utträdet kommer att försvåra exporten över Engelska kanalen. Möjliga tullformaliteter och gränskontroller kan påverka framför allt leveransen av färskvaror. Inom den nederländska blomsterindustrin är oron nu stor. För de nederländska blomsterhandlarna är Storbritannien den näst största marknaden efter Tyskland.

Vagnar fullsatta med blommor körs genom ett enormt lagerutrymme till detaljhandlarna som väntar vid sina långtradare. Det är tidig morgon, klockan är inte ens sju, men ruljansen är redan livlig på blomauktionen i Rijnsburg i Nederländerna.

Blomauktionen i Rijnsburg
Blomauktionen i Rijnsburg Blomauktionen i Rijnsburg Bild: Yle/Daniel Olin auktion

På de nederländska auktionerna säljs över 60 procent av alla snittblommor i världen. Den europeiska marknaden domineras totalt av den nederländska blomindustrin.

Medan hela 90 procent av alla blommor som köps av britterna kommer just från de nederländska blomauktionerna.

Matthijs Mesken som är chef för Blomhandlarnas intresseorganisation i Nederländerna ser med oro på framtiden.

- Blir det tullformaliteter så betyder det enorma problem, inte bara för blommorna utan också för grönsaker, frukter och andra färskvaror. Leveranserna kommer att halta vilket försämrar kvaliteten, samtidigt som konsumentpriserna i Storbritannien stiger, konstaterar Matthjis Mesken.

Matthijs Mesken är chef för Blomhandlarnas intresseorganisation
Matthijs Mesken är chef för Blomhandlarnas intresseorganisation Matthijs Mesken är chef för Blomhandlarnas intresseorganisation Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Från växthuset till blombutiken i London på mindre än ett dygn

Den anrika nederländska blomsterindustrin har byggt upp en effektiv och friktionsfri logistik. Vid sextiden på morgonen inleds börsen där detaljhandlarna köper odlarnas blommor.

Blomleveranser
Blomleveranser Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

På förmiddagen och på dagen fyller de sedan sina bilar och senaste tidigt nästa morgon är blommorna till salu i butiker runt om i Storbritannien.

I dag rör sig varorna fritt över engelska kanalen men brexit ställer till det rejält och kan betyda tullformaliteter och kontroller på båda sidorna av gränsen.

Exporten av blommor en miljardindustrin i Nederländerna
Exporten av blommor en miljardindustrin i Nederländerna Exporten av blommor en miljardindustrin i Nederländerna Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Matthijs Mesken befarar att exporten av blommor till Storbritannien, som idag uppgår till nästan en miljard euro, minskar efter brexit.

- Dagligen åker totalt 8000 långtradare över Engelska kanalen, då talar jag om den totala exporten inte bara om blommor.

- Men vad händer med blomsterleveranserna om det uppstår milslånga köer på grund av tullformaliteter, frågar sig Mesken.

”Brexit är en katastof för oss”

Också Robbert Judels är orolig. Han är chef på blomsterföretaget Vianen som har 200 anställda och vars kunder främst finns i Storbritannien.

Robbert Judels är chef på exportföretaget Vianen
Robbert Judels är chef på exportföretaget Vianen Robbert Judels är chef på exportföretaget Vianen Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Han menar att brexit kan innebära en katastrof för det företag han byggt upp de senaste tjugo åren.

- Långa köer vid gränsen och ny byråkrati skulle leda till att hela vår logistikkedja brister, de blir dyrare blommor för britterna och mindre intäkter för oss.

Holländska blommor på väg till Storbritannien
Holländska blommor på väg till Storbritannien Holländska blommor på väg till Storbritannien Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Han hoppas att brexitförhandlarna kommer fram till en lösning som skulle ge långtradare med färskvaror förkörsrätt vid gränsen.

- Alla färskvarutransporter borde omfattas av ett undantag så de slipper kontroller vid Calais eller Dover så att man kunde tulla sina varor på förhand på nätet.

”Ge oss klarhet i vad som komma skall”

EU och Storbritannien har ännu inte börjat diskuterade den framtida relationen, mycket talar dessutom för att de kommande handelssamtalen blir svårare än de pågående utträdesförhandlingarna

Men oavsett slutresultatet så kommer knappast exporten över Engelska kanalen att vara lika snabb och friktionsfri som den är idag.

De allra flesta blommor som köps av britterna kommer från Nederländerna.
De allra flesta blommor som köps av britterna kommer från Nederländerna. De allra flesta blommor som köps av britterna kommer från Nederländerna. Bild: Yle/Daniel Olin Brexit

Matthijs Mesken har en hälsning till både brexitförhandlarna och EU:s stats- och regeringschefer som ska diskutera brexitfrågan på sitt möte i Bryssel på fredagen.

- Vi vill ha tydliga besked om vad som komma skall och ge britterna en lång övergångsperiod så vår industri hinner börja förbereda oss för verkligheten efter det brittiska utträdet.