Hoppa till huvudinnehåll

Var är Zuckerberg? Statlig styrning kan bli följden av Facebookmissbruket

Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook.
Amerikansk oro över privat information som läcker. Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook. Bild: Mostphotos Facebook,sociala medier,smarttelefoner

De brittiska avslöjandena om valmanipulation med hemlig personinformation har nått USA. Igår avslöjade det brittiska tv-bolaget Channel 4 hur Trump-kampanjen kan ha använt det läckta Facebookmaterialet.

Information från femtio miljoner människors Facebookkonton kan ha nått fel händer och missbrukats av Cambridge Analytica.

Igår kväll avslöjades hur den amerikanska valkampanjen för Donald Trump kan ha dragit nytta av möjligheten att rikta speciell information till utvalda väljargrupper.

Reaktionerna är rasande på demokratiskt håll, kritiska också bland många republikaner. Intrång i privatlivet och de personliga uppgifterna på Facebook ses inte med blida ögon.

Dold kamera avslöjade

Det är ironiskt att en man som skryter med att man fångar politiker i en fälla för att påverka dem politiskt, själv blir fast i en dold tv-inspelning.

Vd:n Alexander Nix är för tillfället borta ur bilden, men i tv-inspelningen skryter han med att flera gånger ha träffat Donald Trump.

Man skötte den amerikanska presidentvalskampanjen och hade fingrarna med i flera andra val, enligt tv-rapporten.

PR-kris

För Facebook har avslöjandena lett till en pr-kris och en börskris.

Facebooks aktier har fallit på New York-börsen de senaste dagarna. Så har det gått också för många andra företag som sysslar med sociala medier och datahantering.

Bolagen har stormat fram på börsen. De har blivit så stora att de inte längre jämförs med andra företag utan hela länder. Så stor makt har de. Men de senaste dagarna har börsen darrat.

"Var gömmer sig Facebookledningen?"

Den amerikanska professorn Jeffrey Catoway talar i amerikansk tv om den sämst hanterade krisen i amerikansk businesshistoria. Han undrar var ledningen för Facebook egentligen är.

- Var gömmer de sig? Nu finns det bara tre saker att göra, säger Catoway. Först komma fram och säga vad som helst, till och med: Vi vet ingenting. Sen måste man medge och sen åtgärda.

Men så verkar det inte gå i det här fallet, förundrar sig Catoway.

Avgå, Zuckerberg?

Standardlösningen i amerikanskt näringsliv kunde vara sparken.

I amerikansk tv undrar många kommentatorer om företagets grundare och vd Mark Zuckerberg nu måste avgå. Men han dominerar sitt bolag totalt, visar det sig. Han äger fortsättningsvis 60 procent av aktierna, efter försäljningar.

Han har dessutom skyddat sitt inflytande, så han har fortfarande full kontroll över beslutsmakten, till och med utan aktier, förklarar flera experter.

Så han går knappast någonstans.

Kongressen vill träffa ledningen, inte deras jurister

De stora mediebolagen har träffat kongressutskotten flera gånger, och nu är det dags igen.

Men kongressledamöterna är upprörda över att bara få träffa jurister från de stora bolagen. De vill träffa den högsta ledningen.

I synnerhet nu när 50 miljoner människors privata uppgifter är riskerade. Många politiker hotar redan med reglering av verksamheten.

Skarpare reglering

Det finns de som undrar om det alls ska vara tillåtet att samla så mycket information som Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram med flera.

Detta utan att någon vet exakt hur den används och hurudana algoritmer som styr.

Det är sådana frågor som både republikanska och demokratiska politiker nu kräver snabba svar på. Reglering och lagstiftning kan bli följden om svaren är otillräckliga.

Läs mera:

Facebook-skandalen allt större: Insamlade personuppgifter spelade mycket stor roll för Trumps seger - Cambridge Analyticas vd har stängts av

Analysföretaget Cambridge Analytica säger sig ha spelat en mycket betydande roll för Donald Trumps valseger, rapporterar den brittiska tv-kanalen Channel 4. Hemliga videoinspelningar avslöjar chefers uttalanden om företagets strategier.

Läs mera:

Tidigare Facebook-anställd säger att hemlig datainsamling var rutin

Cambridge Analytica var inte en engångsföreteelse. Det fanns många andra fall där stora mängder data om Facebook-användare samlades in.

Läs mera:

Så här kan du förebygga att dina Facebook-data läcker till obehöriga

Facebook delar frikostigt med sig av data till externa aktörer, till exempel då användare eller deras vänner deltar i frågesporter. Sådana här data om användares personlighet användes till exempel i hemlighet i det amerikanska presidentvalet, för att få väljare att ändra åsikt.

Läs mera:

Dataskandal hänger över Trump och Facebook - lagstiftare på två kontinenter rasar

Amerikanska och brittiska lagstiftare kräver att Facebook förklarar hur ett politiskt dataföretag under Trumpkampanjen 2016 lyckades samla ihop 50 miljoner användares personuppgifter. Facebook larmade aldrig användarna.