Hoppa till huvudinnehåll

Vilken vecka för fotbollslöftet Wilma Sjöholm! Studentskrivning, födelsedag – och allsvenskt kontrakt

17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll.
Wilma Sjöholms flyttlass bär västerut. (Arkivbild) 17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll. Bild: Yle/Antti Koivukangas Jakobstad,damfotboll,fc united

Fotbollsspelaren Wilma Sjöholm flyttar från Jakobstad till Stockholm och den allsvenska klubben Djurgården.

Hon har inte spelat en officiell match på ett år på grund av en svår knäskada – men är nu klar för Djurgårdens IF, som slutade sexa i Sveriges högsta serie damallsvenskan förra säsongen.

Wilma Sjöholm, som öst in mål i juniorlandslagssammanhang, har undertecknat ett ettårigt kontrakt med Stockholmsklubben.

– Mitt mål är att så snabbt som möjligt komma igång ordentligt efter skadan, så småningom hoppa in mer och mer, och hela tiden få en större roll, säger hon till Yle Sporten.

Det här har ändå varit min dröm, så jag tror nog att jag gjort rätt beslut

Sjöholm har mycket på gång just nu. Hon firar sin 19-årsdag på lördag och på måndag avslutar hon sina studentskrivningar vid Jakobstads gymnasium.

Vid påsk väntar sedan en flytt till Sverige.

– Det blir en ganska stor förändring från lilla Jeppis till stora Stockholm. Det är kul men förstås samtidigt lite ledsamt. Andra tar det kanske lite lugnt efter skrivningarna medan jag inte just hinner träffa vänner och nära och kära.

– Men det här har ändå varit min dröm, så jag tror nog att jag gjort rätt beslut.

Starkare än någonsin

Sjöholm åkte på en allvarlig knäskada för nästan exakt ett år sedan och hann bara spela två matcher för ligajumbon GBK. Nu har hon några månader av bollträning bakom sig och känner sig ivrig att spela igen.

– Jag tycker inte att jag tappat så mycket. Jag har under rehaben fått koncentrera mig på fysiken, som varit min svaghet tidigare, säger Sjöholm.

– Jag har märkt att det bromsat mig lite tidigare. Jag har ofta prioriterat fotbollsträningarna före gympassen, men nu känner jag mig starkare än nånsin tidigare.

Tränaren sa att jag ser jätteintressant och utvecklingsbar ut

Sjöholm provspelade en vecka med Djurgården innan hon fick ett kontraktsförslag och skrev på. Nu gäller det att försöka slå sig in i den spelande uppställningen.

– Jag tror på mig själv. Tränaren (Joel Riddez) sa att jag ser jätteintressant och utvecklingsbar ut, och han har dessutom själv haft en knäskada så han förstår vad jag gått igenom, säger Sjöholm.

– Jag hör till de yngre i truppen och är säker på att jag kommer att lära mig massor av de mer rutinerade spelarna. Det här är en bra miljö för mig att utvecklas, jag är tvungen att kämpa hårt på varje träning.

Djurgården inleder damallsvenskan hemma mot Eskilstunda United söndagen den 15 april.

Läs mera:

17-åriga Wilma Sjöholm gjorde årets snyggaste landslagsmål: ”Overkligt”

En distanskanon in via ribban i en direkt avgörande EM-kvalmatch. Det gav Jakobstadstalangen Wilma Sjöholm priset för årets landslagsmål i Finland 2016. Se video på drömmålet!