Hoppa till huvudinnehåll

Yles meteorolog Anne Borgström: Prognosen pekar på kyligt väder i en månad ännu - men solen värmer redan effektivt på dagarna

Nedisad cykel
Nedisad cykel Bild: Mostphotos is,snö,vinter,cykel,Kyla,Nedisning

Det ser ut som om vintern inte skulle vilja släppa sitt grepp om Finland på flera veckor - men det är ändå stora skillnader mellan natt- och dagstemperaturerna, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

- Långtidsprognoserna visar inga stora förändringar i det kalla vädret under den närmaste månaden. Vi håller oss hela tiden på kallare sidan av det som vi brukar ha så här års.

Flyttfåglarna är åtminstone tio dygn försenade säger de som följer med fågellivet.

Sädesärla på trädstam
Sädesärla Sädesärla på trädstam Bild: Risto Puranen/Vastavalo. motacilla alba

Det har varit kallt i hela Europa

- I år är orsaken till det kyliga vädret den att luften i februari värmdes upp i stratosfären kring Nordpolen, säger Borgström.

Uppvärmningen förorsakade strömningar av väldigt kall luft över Finland. Det här läget har sedan blivit rådande över Nordeuropa.

Det har i år varit kallt också i Centraleuropa och Sydeuropa, och Borgström konstaterar att man varje vecka har fått "kalla nyheter" från de trakterna.

Det syns is och öppet vatten på Skärgårdshavet.
Det syns is och öppet vatten på Skärgårdshavet. Bild: Yle/ Linus Hoffman Åboland,vårsol
Men nog har vi ju sett tecken på att solen redan är effektiv och värmer

- Men nog har vi ju sett tecken på att solen redan är effektiv och värmer. Temperaturväxlingen mellan natt och dag kan lätt bli upp till 20 grader.

Solen värmer skönt - men med en hårdare vind så blir det mer bitande kyla.

- Och den här veckan får vi temperaturer som stundom stiger till plusgrader dagstid.

Yles meteorolog Anne Borgström
Anne Borgström Yles meteorolog Anne Borgström Bild: Yle/Jyrki Valkama Anne Borgström,meteorologer,Yle

Vi går sakta men säkert framåt men sedan går vi ett par steg bakåt - och sedan tar vi fem steg framåt igen. Men våren kommer nog!

Borgström säger att fredagen ser ut att bli väldigt solig och vacker i hela landet. Men hon konstaterar också att temperaturen varierar kraftigt.

- Vi går sakta men säkert framåt men sedan går vi ett par steg bakåt - och sedan tar vi fem steg framåt igen. Men våren kommer nog!

Ingen termisk vår i Finland

Vi har inte någon termisk vår i Finland just nu. Den termiska våren börjar i det skedet när medeltemperaturen är på plussidan.

Vissa år har den termiska våren börjat redan i februari i södra Finland. Borgström konstaterar att man i de sydvästra delarna av Finland har fått uppleva termisk vår till och med i januari

- Vi har ju haft många milda vintrar - och det är kanske därför den här vintern kan upplevas som konstig. Å andra sidan har vi ju nog fått uppleva kalla vintrar också i mars..!

Apropå tidigare milda vintrar påpekar Borgström att hon minns att hon många gånger redan har bytt till sommardäck den här tiden på året.

Och tidiga vårar kan ju plötsligt bli till något annat då en så kallad "takatalvi" slår till - det vill säga ett bakslag för våren. Det kan plötsligt börja snöa och bli kallt och ruskigt till exempel på första maj.

På söndag övergår vi till sommartid. Anne Borgström konstaterar att det känns skönare när dagarna nu blir längre.

- Man behöver ju inte stirra på temperaturerna.

Den här gången stämde faktiskt långtidsprognosen för våren - men sommarvädret är nog svår att förutspå

Enligt Anne Borgström brukar de långa prognoserna inte vara så bra här på våra breddgrader.

- Men den här gången såg jag nog redan i december prognoser som visade att våren skulle bli kall, så nu har nog långtidsprognosen stämt.

Det är svårt att säga hurdan sommar vi får.

- Vårens prognos för inkommande sommar har nog hemskt sällan stämt. Hos oss är det lågtrycken som styr vädret, säger Borgström.

Krokus i snö
Krokus i snö Bild: Mostphotos snö,Vårvinter,vinter,vår,årstider,Krokussläktet,Blommor

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes