Hoppa till huvudinnehåll

Borgå planerar museum för ån, naturen och konsten: ”Vi tänker stort nu”

Bild på Marja Kukkonen, Merja Catani och Petter Saario.
Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen, museichef Marina Catani och producent Petteri Saario visionerar ett kulturcentrum för både konst och natur. Bild på Marja Kukkonen, Merja Catani och Petter Saario. Bild: Yle/Daniela Ilvonen konst,Konst och Å-center

Borgå vill förena kultur och natur i det nya konstmuseet som nu planeras.

Esbo har sitt naturcenter Haltia i utkanterna av nationalparken i Noux. Borgå stad tänker längre och vill förena tre element i en liknande fastighet.

Arbetsnamnet är ARC, vilket är begynnelsebokstäverna i namnet Arts and River Center. På svenska kunde centret med andra ord heta Arken, på finska Arkki.

Borgå stad har skissat idéer tillsammans med producenten Petteri Saario, som också haft ett finger med i spelet för just Haltia i Esbo, och utvecklingschefen Timo Kukko vid Skogsstyrelsen.

– Vi tänker stort nu. Borgå kan bli en konststad i stil med Sankt Petersburg och Paris – en tredjedel i stadstrion med begynnelsebokstaven P: Pietari, Pariisi och Porvoo, förklarar Borgå stads kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen.

Konstfabriken på västra åstranden.
"Arken" kunde placeras mellan Konstfabriken och Wilenius båtvarv. Konstfabriken på västra åstranden. Bild: Elin Englund/Yle Borgå,Konstfabriken,K-citymarket,västra åstranden

Mångfasetterad fastighet

Målet är att skapa ett kultur- och naturhus som hämtar sin inspiration från både konstvärlden och naturen. I centret ska upplevelser och berättelser i anknytning till Borgå stad och Borgå å presenteras.

Centret ska ha rum för både nutidskonst och konst ur Borgå stads digra konstsamlingar. Det skulle handla om både permanenta och ambulerande utställningar.

Vi har enastående konstsamlingar och vacker natur både i staden och i skärgården

Parallellt ska det finnas lokaliteter för företag och verksamhet i anknytning till skärgård, hav och natur samt film- och fotokonst, arkitektur och mediekonst.

– Natur och konst hör ihop. Tänk bara på Borgås store son Albert Edelfelt och hans målningar, säger Kukkonen.

edelfelt-tallen på borgbacken i borgå
I Albert Edelfelts målningar var naturen ofta en viktig del. Tallen på Borgbacken i Borgå målade han 1892 och den finns fortfarande kvar. edelfelt-tallen på borgbacken i borgå Bild: YLE/Stefan Härus edelfelt-tallen

Den enda i sitt slag

Finns det liknande koncept på andra håll i Norden eller i Europa?

– Vi undersökte det och hittade faktiskt i England ett natur- och å-centrum. Men där är konceptet inte helt likadant, så centret i Borgå skulle faktiskt bli det enda i sitt slag, säger Kukkonen.

Kukkonen säger att de tre elementen konst, natur och kultur delvis kunde samsas om samma lokaliteter.

– Vi behöver inte ha särskilda lokaliteter för natur och andra rum för konst, utan de kan med fördel kombineras, säger Kukkonen.

Konstverk av Yrjö Jäntti
En stor del av Yrjö Jänttis konstsamlingar kan inte ses idag på grund av brist på utställningsytor. Konstverk av Yrjö Jäntti Bild: Yle/Harri Fagerholm Borgå,konst,yrjö jänttis konstsamling

Ett lyft för Borgå som turiststad

Enligt Kukkonen skulle ett center av det här slaget placera Borgå på kartan på ett nytt sätt. Staden är redan en välbesökt turiststad, men centret skulle innebära ett lyft.

– Det skulle vara något enastående för Borgå. Staden skulle framträda på ett nytt sätt inom nya sektorer. Borgå har en fantastisk kulturhistoria. Vi har enastående konstsamlingar och vacker natur både i staden och i skärgården, säger Kukkonen.

Borgå stads museichef Marina Catani, säger att konstbiten ska ha en relativt stor del av helheten. Att samarbeta i en hybrid tillsammans med natur och kultur ser hon inte som något problem.

– Tänk bara hur konsten har fötts sedan urminnes tid. Naturen har alltid varit en del av den. Det handlar om grundfrågorna i människans tillvaro, säger Catani.

Vi tänker stort nu. Borgå kan bli en konststad likt Sankt Petersburg och Paris ...― Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen

Utredningsarbetet fortsätter

Kan det finnas en risk att konsten drunknar i naturen och kulturen?

– Det tror jag inte. Vi eftersträvar en bra dialog och diskuterar oss fram till olika koncept, men visst kan det ibland hända att det kommer perioder då det blir mera natur eller mera konst på agendan, säger Catani.

Bildningsnämnden i Borgå behandlade planerna vid sitt möte i onsdags (21.03). Kultur- och fritidstjänsterna kommer att fortsätta med utredningsarbetet.

– Det gäller nu att göra tilläggsutredningar om projektets ekonomiska förutsättningar. Planeringen fortsätter också i samarbete med stadsplaneringen, säger Kukkonen.

Bild på Merja KUkkonen
Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen. Bild på Merja KUkkonen Bild: Yle/Daniela Ilvonen konst,Konst och Å-center

Västra åstranden den naturliga platsen

Var ett eventuellt konst- och å-center kunde placeras är ännu öppet. Ett alternativ är i närheten av Konstfabriken.

På det området har Borgå stad i sina planer ritat in ett hotell och en större livsmedelsaffär. Även om de planerna för tillfället ligger på is, litar Kesko fortfarande på att Citymarket på västra åstranden i Borgå blir av.

– Alla vet vad jag har för tankar om en livsmedelsaffär på Västra åstranden, men även om den byggs, utesluter det inte ett konst- och å-center. Alla ingredienser för ett sådant finns i Borgå oberoende av var det byggs, säger producenten Petteri Saario.

Ännu en lång process

Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen vill trots allt hålla fast vid att centret byggs i Konstfabrikens omedelbara närhet.

– Någonstans mellan Konstfabriken och Wilenius båtvarv skulle vara ypperligt. Det kommer att krävas ett stort fritt landområde, för nu planerar vi Borgå stads nya landmärke, säger Kukkonen.

Några siffror kan Kukkonen inte ännu presentera, men säger att man i de preliminära planerna räknar med en totalyta på mellan 3 500 och 4 000 kvadratmeter i två eller tre plan.

– Frågetecknen är ännu för många, men jag tror att vi kommer att ha mera detaljer att presentera i höst i samband med budgeten. Om alla pusselbitar faller på plats kunde centret stå färdigt 2025, säger Kukkonen.

Läs också