Hoppa till huvudinnehåll

Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

8 portioner matjesglas i ett kök.
8 portioner matjesglas i ett kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Matjessill

Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Rätten är ståtlig, vacker, färggrann och framför allt god!

Ingredienser, 8 glas:

  • 200 g hela matjessillfiléer
  • 3 kokta potatisar
  • 3 ägg, hårdkokta
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 rödlök, finhackad
  • ½ gul lök, finhackad
  • ½ gul ekologisk paprika, fintärnad
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • ½ citron, zest och saft
  • 2 msk majonnäs
  • 50 g sikrom
  • Salt eller örtsalt
  • Peppar
  • Fröknäcke till servering

Gör så här:

  1. Strimla sillfiléerna.
  2. Blanda ihop gräddfilen med crème fraichen och smaksätt med salt, peppar, finhackad dill och persilja.
  3. Smula äggulan skilt för sej och tärna äggvitan fint.
  4. Bygg upp ingredienserna lager på lager i ett glas, förslagsvis i den här ordningen:
  5. Potatisbitar (droppa gärna lite sillspad eller citron över dem), lök, gräddfilsblandning, sill, äggvita, majonnäs, paprika, äggula och sikrom
  6. Droppa över lite citronsaft och toppa med en dillkvist, citronzest och lök.

Rekommenderad dryck till matjesglas:
Sötsyrlig sill, umamirikt ägg, rå lök och fiskrom – den smakkompositionen kan lägga krokben för vilket vin som helst. Välj därför till exempel en frisk, gyllengul ale med inte allt för kraftig humlebeska.

Portioner matjesglas i ett kök.
Portioner matjesglas i ett kök. Bild: Yle/Carina Ahlskog Matjessill,matrecept,Strömsö (tv-program)

Tips:
Om du vill göra egen majonnäs hittar du ett bra basrecept här under.
För den här rätten går det bra att använda inhemsk ekologisk kallpressad rapsolja; majonnäsen blir då gulare i färgen och de starkare smakerna av sill och lök tål den ekologiska rapsoljans kraftigare smak.

Nyligen publicerat - Mat och dryck