Hoppa till huvudinnehåll

Gör årets friska påskbål med havtorn och äpple på 5 minuter

Kanna med påskbål med hjortron och äpple
Kanna med påskbål med hjortron och äpple Bild: Yle/Carina Ahlskog Bål,Strömsö (tv-program),påsk

En frisk och läskande bål är en välkomnande fördrink som retar smaklökarna. Färsk frukt ger syrlighet och fräschör.

Ingredienser, 8-10 pers:

  • 1 citroner
  • 2 limefrukter
  • 2 gula äpplen
  • ½ kruka citronmeliss
  • 3 påsar isbitar
  • 1 ask frysta havtorn eller hjortron
  • 1 flaska vitt vin
  • 2,5 dl hjortronlikör
  • 3 dl färskpressad äppeljuice
  • ca 5 dl sodavatten
Havtorn på ett fat och citron skivor på en skärbräda
Havtorn på ett fat och citron skivor på en skärbräda Bild: Yle/Carina Ahlskog havtorn,citron,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Lägg äppel- citron- och limeskivor i botten på en stor glaskanna tillsammans med citronmeliss.
  2. Tryck till frukterna med en slev så att de ger ifrån sig smak.
  3. Lägg i isbitar och häll på vinet och äppeljuicen.
  4. Toppa upp med sodavatten och lägg i de frusna bären.
En kanna med påskbål med hjortron och äpple
En kanna med påskbål med hjortron och äpple Bild: Yle/Carina Ahlskog Bål,Strömsö (tv-program),alkoholdrycker

Tips:
Lägg isbitarna ovanpå frukten för att hålla frukten på botten i kannan.

Nyligen publicerat - Mat och dryck