Hoppa till huvudinnehåll

HJK favorit till guldet – men Åland United sitter på största diamanten: ”Isabella är en supertalang”

HJK-spelare 2017.
2018 blir HJK:s guldår, tror expertisen. HJK-spelare 2017. Bild: Yle/Martin Lundberg HJK Helsingfors,PK-35 Vantaa,damfotboll,Damligan,2017

HJK har inte vunnit ett enda guld i damligan, som kvinnornas högsta fotbollsserie i Finland kallats sedan 2007. Nu ska det bli en ändring på det. På Åland kan Isabella Mattsson göra sitt stora genombrott.

Under de senaste åren har PK-35 dominerat den inhemska damfotbollen med FC Honka som det andra topplaget från huvudstadsregionen.

Förra säsongen sällade sig HJK till medaljlagen och huvudstadstrion FC Honka, PK-35 och HJK hade fullbordat svepet av samtliga FM-medaljer.

FC Honkas damer firar, 2017.
FC Honka vann klubbens fjärde FM-guld 2017. FC Honkas damer firar, 2017. Bild: Toni Hekkala / All Over Press FC Honka

HJK, som efter en paus på fyra år tog sin första medalj, har fått behålla stommen i laget och dessutom håvat in förstärkningar som Hanna Ruohomaa (132 matcher/56 mål) från TPS, Hanne Ojanperä (136/50) från PK-35 och Maaria Roth (66/4) från Ilves.

Sammanlagt hämtar de här damerna HJK en erfarenhet på 334 matcher i den inhemska ligan. Därför är HJK mästarkandidat nummer ett i mångas papper och favorit att ta klubbens 23:e mästerskapsguld.

Erfarenhet är något HJK kan gotta sig åt jämfört med de flesta andra. Det finns inte många lag som förfogar över flera spelare som är födda på 1980-talet. Det kan HJK med Essi Sainio (44 A-landskamper), Minna Meriluoto (59), Laura Hyvönen och ex-landslagskaptenen Maija Saari (94).

Ettan och tvåan nu utmanare

Trots att de flesta tränarna i damligan inte tror att topptrion i sin helhet kommer från huvudstadsregionen så verkar alla vara överens om att det finns stor risk för att så sker.

PK-35 får i år koncentrera sig helt och hållet på ligamatcherna eftersom Honka sköter om spelet i Champions League-kvalet. Det gör Vandalaget – som fått Iina Salmi tillbaka från IF Limhamn Bunkeflo i Sverige – farligare än under silversäsongen i fjol.

Kaisa Collin.
Landslagsanfallaren Kaisa Collin från PK-35 var måldrottning 2017. Kaisa Collin. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Kaisa Collin

PK:s chefstränare Jari Väisänen är en av dem som tror att medaljerna stannar i huvudstadsregionen och han får medhåll av Honkakollegan Luciano Posillipo. Honka förstärktes med TPS-spelarna Jutta Rantala och Elli Pikkujämsä och i övrigt har laget samma stomme som under mästerskapssäsongen.

Posillipo lyfter fram Åland United som ett av lagen som kan överraska. ÅU har en ny chefstränare i Samuel Fagerholm och resurser att skrapa ihop det lag som behövs för framgång.

Hur går det för supertalangen Isabella Mattsson?

Enligt Fagerholm, som senaste säsong var Uniteds assisterande tränare, håller lagets nya utländska förstärkningar hög klass.

– Rosa Herreros som kom från GBK är en mycket spelskicklig innermittfältare. Sara Nordin som värvades från Umeå IK är en ambitiös ledare på planen och en bra personlighet som passar bra in.

United har dessutom nya namn i Signy Aarna (tidigare i Pallokissat) samt Maryette Karring och Rebecca Björkvall som båda är återvändare – och sedan ska man inte glömma Pargasbördiga Isabella Mattsson.

– Jag uppmanar alla att hålla ett speciellt öga på endast 18-åriga Isabella Mattsson. Hon är en supertalang, en otrolig ledare som har kvalitet och tar ansvar. Hon kommer att blomma ut och försvinna utomlands efter den här säsongen.

– Rebecca kommer att hämta erfarenhet och stabilitet. Hon är tillbaka efter spel i bland annat USA. Maryette har koncentrerat sig på studier och har nu kommit tillbaka med nytändning.

Sofia Lindström spelar fotboll i Åland United.
Sofia Lindström hör till Åland Uniteds unga förmågor. Sofia Lindström spelar fotboll i Åland United. Bild: ÅRT/Malin Lundberg Åland United,sofia lindström

Senaste säsong var en besvikelse och United blev åtta, vilket är lagets sämsta placering sedan 2006 då laget steg till FM-serien och 2008 då United kom just åttonde i ligan.

TiPS kan bli poängautomat

Åland United tippas utmana topptrion tillsammans med främst Ilves och JyPK, medan till exempel förra säsongens fyra TPS – som tog silver 2016 – har försvagats klart.

JyPK har ett år på nacken i ligan och var senaste säsong redan sjua. Laget har målsprutor i Gentjana Rochi och Lavdije Begolli som sammanlagt stod för 25 fullträffar i fjol.

Ilves var femma senaste år och har en hel del nya förstärkningar. Bland andra Åland Uniteds målvakt från senaste säsong Marjukka Mikkonen.

Damligans tio senaste mästare

2017: Honka
2016: PK-35
2015: PK-35
2014: PK-35
2013: Åland United
2012: PK-35
2011: PK-35
2010: PK-35
2009: Åland United
2008: Honka

Alla aktörer är överens om att det kommer att bli en jämnare serie än på länge. Trots det skulle det vara ett litet mirakel om nykomlingarna från Dickursby, TiPS, kunde häva sig.

TiPS har det överlägset yngsta laget. Många av spelarna är fortfarande B-juniorer och laget har bara en spelare med ligaerfarenhet. Skickligheten finns, men laget får kämpa hårt för att förnya seriekontraktet.

Damligan sparkar igång med fyra matcher på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport