Hoppa till huvudinnehåll

Hovrättens Talvivaara-miljödom: Sex månader villkorligt för Pekka Perä

Talvivaaragruvan i Sotkamo.
Talvivaaragruvan i Sotkamo. Bild: All Over Press Talvivaara,gruvdrift

Rovaniemi hovrätt har dömt gruvbolaget Talvivaaras tidigare ägare Pekka Perä till sex månaders villkorligt fängelsestraff för grovt miljöbrott.

Harri Natunen, som verkade som bolagets vd i sju månaders tid år 2012, dömdes av hovrätten till 100 dagsböter för miljöbrott.

Miljö- och infrastrukturchefen Lassi Lammassaari dömdes till 60 dagsböter. Åtalen mot avdelningschef Ville Heikkinen förkastades.

Hovrätten höjde också den samfundsbot som Talvivaara-bolaget ska betala från 300 000 till 500 000 euro.

De tre dömda ska stå för rättegångskostnaderna på 3,8 miljoner euro.

I den exceptionella miljörättegången gällande gruvbolaget Talvivaara i Sotkamo i Kajanaland har händelser under perioden 2004-2013 behandlats.

Ledningen för gruvbolaget Talvivaara, med ägaren Pekka Perä i spetsen, dömdes för miljöbrott i tingsrätten i maj 2016. Både åklagarsidan och de åtalade överklagade då domslutet.

Inför hovrättsbehandlignen krävde åklagaren att Perä ska dömas till ett års villkorligt fängelse för grovt miljöbrott, att den tidigare vd:n Harri Natunen döms till åtta månaders ovillkorligt fängelse och att gruvbolagets tidigare chef döms till tio månader ovillkorligt fängelse.

Dessutom yrkade åklagaren på att den tidigare gruvledningen ska ersätta staten med 13,3 miljoner euro.

Finlands största miljöbrottshärva någonsin

Talvivaara har inte haft någon egentlig verksamhet sedan 2014 då gruvdriften i Sotkamo avslutades genom konkurs. De miljöfarliga gipsfällningsbassängerna står däremot kvar med sitt giftiga spillvatten.

För två år sedan tog staten över Talvivaara och själva gruvverksamheten i Sotkamo såldes till statsbolaget Terrafame. Företaget Trafigura från Singapore och finansieringskoncernen Sampo Abp gick i det skedet in i Terrafame med en sammanlagt ägarandel på 15,5 procent.

Perä fortsatte sin verksamhet i det börsnoterade bolaget Ahtium - hans gamla Talvivaarabolag. Ahtiums affärsverksamhet var inte kopplad till gruvan.

Ahtium hade ingen verksamhet som gav ett kassaflöde utan finansierade sin verksamhet med pengar ur kassan. Många anser att Perä använt Ahtium/Talvivaara som en mjölkko eftersom miljonbelopp har tagits ut i form av löner.

I början av mars meddelade Ahtium att man ansöker om konkurs. Beskedet innebär i praktiken att aktieägarna och de som lånat företaget pengar förlorar det de satsat.

Ordet samfundsskatt korrigerades klockan 14.03 till samfundsbot.

Läs mera:

Tidigare gruvbolagets saga all – Ahtium ansöker om konkurs

Börsbolaget Ahtium, som tidigare hette gruvbolaget Talvivaara, ansöker om konkurs. Beskedet innebär i praktiken att aktieägarna och de som lånat företaget pengar förlorar de pengar de satsat.