Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad planerar resursskola för elever som inte kan gå i vanlig skola

I klassen
I klassen Bild: YLE/Stella Brunberg ströhö

Skolelever som har svårt att anpassa sig till en vanlig klass. Elever som skippar skolan eller annars behöver bryta negativa beteenden. De kan nu få en särskild resursskola i Jakobstad.

I staden finns redan en resursskola för lågstadielever. Där finns i dag sex platser och barnen går i skola i en vanlig lägenhet i Svedenområdet.

Men behovet finns också bland elever i högstadiet.

Bildningsdirektör Jan Levander i Jakobstad räknar med att det i varje kommun i Jakobstadsregionen kanske finns en handfull elever som borde få gå i en mindre och lugnare skola.

- Det gäller till exempel elever som har socioemotionella svårigheter eller mentala problem. Ofta är den vanliga skolan för stor och stökig.

Och med stökig menar Levander inte att det finns några särskilda problem som gör skolorna stökiga. Det handlar helt enkelt om att det i en skola med många barn är liv och rörelse och alla hittar inte sin plats där.

Jan Levander
Jan Levander. Jan Levander Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

- Det speciella med högstadier är att de ofta är stora. I till exempel Oxhamns skola går det 600 elever till hösten.

Till en resursskola kan elever få komma för att få extra stöd under en period. Vanligen på omkring sex veckor men det kan också vara fråga om längre tid.

Får inte bli för många

Under våren ska kommunerna i Jakobstadsregionen reda ut möjligheten att skapa en regional resursskola.

- Men det går inte att fösa ihop hur många elever som helst med olika behov.

Med några elever per kommun är man fort uppe i 20-25 elever och då blir snabbt för stora grupper, enligt Levander.

Det ställer också större krav på utrymmen. Har man redan 10 elever behöver det finnas fler rum att dela gruppen i eller så att någon också kan jobba ensam.

Sex elever, fyra vuxna

En skillnad mellan en vanlig skola och en resursskola är mängden vuxna i skolan. I resursskolan med sex elever har Jakobstad idag fyra vuxna.

- En lärare, en familjearbetare, en mentalskötare och en assistent.

Blir det en ny resursskola för högstadiet räknar Levander med att man flyttar med av personal som finns i dag.

- Flyttar elever så flyttar resurser. Vi omfördelar så att till exempel speciallärare och assistenter flyttar med. Socialen är kanske också med på något vis.

Ett spörsmål om möjligheten att ordna en resursskola har lämnats in av fullmäktigeledamot Helinä Sipinen (PRO) i Jakobstad.