Hoppa till huvudinnehåll

Karis Telefon gräver ner fiber i Västnyland - företagets starka ställning oroar Kommunikationsverket

En bild på ett tegelhus med skylten "Karis telefon" skrivet med svarta bokstäver.
Karis Telefon grundandes 1920. En bild på ett tegelhus med skylten "Karis telefon" skrivet med svarta bokstäver. Bild: Yle/Anna Björkqvist Karis,Västnyland,företag,Abonnemang,teleföretag

Kommunikationsverket anser att Karis Telefon har stort inflytande på telemarknaden i Raseborg. Verket vill därför att bolaget ska hyra ut nätverk till andra aktörer.

- Man kan väl tacka för förtroendet då att vi ha byggt så mycket fiber att vi har fått ett sådant här beslut, säger vd:n för Karis Telefon Henrik Ekblom.

År 2008 beslutade företaget att satsa 30 miljoner euro på att bygga ut fibernätet i Raseborg, Hangö och delar av Ingå. Det betyder att stora delar av fibernätet i Västnyland är byggt av Karis Telefon.

En bild på en man i skjorta och kavaj som står i sitt kontor. Han har glasögon. Mannen heter Henrik Ekblom.
Henrik Ekblom är vd för Karis Telefon. En bild på en man i skjorta och kavaj som står i sitt kontor. Han har glasögon. Mannen heter Henrik Ekblom. Bild: Yle/Anna Björkqvist Karis,Västnyland,företag,optiska fibrer,teleföretag

I mitten av mars i år kom Kommunikationsverket med ett förnyat beslut gällande Karis Telefons betydande marknadsinflytande i Raseborg.

- De är på väg att äga stora delar av områdets nätverk. Vi hoppas att även andra företag ska komma in på marknaden så att konkurrensen ökar. Konsumenten har då bättre valmöjligheter att också i Rasborg välja bland flera företag, säger Aleksandra Partanen som är specialsakkunnig på Kommunikationsverket.

Hur kommer det sig att andra företag inte har varit intresserade av att bygga och att ni, Karis Telefon, har uppnått den status som ni har i dag?

- Det har nog mycket att göra med Västnyland och Raseborg och Hangö. Vi talar om ett område som är över 1 000 kvadratkilometer. På det området bor det ungefär 40 000 människor. Det är ganska glest mellan husen här, kostnaderna är ganska höga och återbetalningstiden på fiberinvesteringar är hemskt lång.

- Det passar inte alls ihop med att vara börsoperatör där man fyra gånger i året kontrollerar resultatet och ska göra snabba beslut och betala mycket dividender, säger Ekblom.

Han välkomnar andra teleföretag att använda deras fiber.

- Nog är alla operatörer välkomna hit och bygga fiber om de vill. Vi hyr också gärna ut kapacitet. Fibern har en nästan oändlig överföringskapacitet så att alla ryms att åka på de vägar som vi bygger, säger han.

Fibern skiljer sig där från kopparlinjer som inte har samma kapacitet.

Erbjuda andra operatörer icke-diskriminerande priser

Kommunikationsverket gjorde ett liknande beslut senast år 2012.

- I det här beslutet har Karis Telefon fått skyldigheter som innebär att de ska agera utan att diskriminera. De ska agera på ett öppet sätt på abonnentförbindelsemarknaden och bitstreammarknaden, säger Partanen.

Det har inte lagts någon maximal gräns för Karis Telefons priser― Aleksandra Partanen, Kommunikationsverket

Det innebär att Karis Telefon måste följa Kommunikationsverkets beslut när de hyr ut nätverk till andra teleföretag.

Bland annat är Karis Telefon skyldig att erbjuda abonnentförbindelser av koppar och optiskt fiber till ett icke-diskriminerande pris.

DNA ja Elisa kauppojen logot
DNA ja Elisa kauppojen logot Bild: Henrietta Hassinen / Yle DNA Oyj,Elisa,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltjänster,mobiltelefonnät,mobilteleapparater,smarttelefoner,nättjänster,e-business,ekonomi,handel

Karis Telefon är ändå ett litet företag vilket minskar skyldigheterna.

Stora företag som Elisa, DNA och Telia har större krav.

- De är stora aktörer och deras priser måste begränsas kraftigare. Karis Telefon är en ganska liten lokal aktör och vi har inte sett någon orsak att lägga kraftiga prisskyldigheter på dem. Det har med andra ord inte lagts någon maximal gräns för deras priser, säger Partanen.

Karis Telefon måste ändå erbjuda priser som inte är diskriminerande.

- De ska hyra ut sina egna produkter till konkurrenterna för samma pris som det kostar dem att använda produkterna. De kan alltså inte kräva ett högre pris av konkurrenten än vad det kostar dem själva att köpa av sitt eget nät, säger hon.

Ekblom har svårt att säga ifall Kommunikationsverkets beslut om skyldigheter har positiva eller negativa effekter på bolagets verksamhet.

- Det får vi se. Skyldigheterna är i första hand riktade till de stora operatörerna i landet. Det kommer att gå några år innan alla skyldigheterna är prövade i praktiken. Vi har i alla tider följt med de beslut som görs och sett hur marknaden har utformat sig enligt det, säger han.

Unikt läge i Finland

Det finns 21 teleföretag som har fått ett likadant SMP beslut av Kommunikationsverket. SMP står för betydande marknadskraft "Significant Market Power".

Men fortfarande så reglerar man nog liksom hur en mygga får vandra framåt― Henrik Ekblom, Karis Telefon

18 av besluten gäller mindre företag som har fått lättare skyldigheter, till exempel hyresskyldighet.

JNT:s kontor i Jakobstad
Bland annat Jakobstadsnejdens telefon och Kimito telefonaktiebolag har liknande skyldigheter som Karis Telefon. JNT:s kontor i Jakobstad Bild: Hiutale Aerials Oy Österbotten,Jakobstad,Jakobstadsnejdens Telefon Ab

Vad tycker du, vd Henrik Ekblom, om att det sätts sådana här skyldigheter på små bolag?

- Delvis har jag en känsla av att det är ett finländskt fenomen. Vi är ganska unika. På 30-talet fanns det nästan tusen små telefonbolag. De flesta europeiska länder har någon stor monopoloperatör till exempel tyska Deutsche Telekom och där försöker man reglera det jättestora monopolet.

- I Finland finns det några stora och de sista av de här riktigt små bolagen. Visserligen tycker jag att Kommunikationsverket på sistone har haft mera förståelse för att inte sätta mycket regleringar på oss som är små som knappnålar jämfört med de stora. Men fortfarande så reglerar man nog liksom hur en mygga får vandra framåt, säger Ekblom.

Lagen kräver konkurrens

Kommunikationsverket måste enligt EU-direktiv se över marknaden med jämna mellanrum.

- I enlighet med lagen måste vi analysera marknaden och kontrollera om läget har ändrat. Om det har kommit nya aktörer eller om Karis Telefon fortfarande har ett betydande marknadsinflytande, säger Partanen.

Situationen är inte ändrats mycket jämfört med 2012.

Utan de här begränsningarna är det nästan säkert att det inte kommer någon och tävlar med Karis Telefon― Aleksandra Partanen, Kommunikationsverket

Om det inte kommer några nya teleföretag som kan konkurrera med företaget, kan då det här beslutet på riktigt påverka?

- I en del andra områden har det blivit bättre och vi tror att utan det här skyldigheterna så föds det åtminstone ingen konkurrens. Vi kan inte garantera att det här skapar konkurrens på marknaden men det här gör det möjligt.

- Vårt jobb är att ta bort det som hindrar konkurrens och därför tar vi de här besluten. Utan de här begränsningarna är det nästan säkert att det inte kommer någon och tävlar med Karis Telefon, säger Partanen.

Andelslag snarare än aktiebolag?

Ekblom säger att Karis Telefon har tagit mera av ett andelslags samhällsmission, det vill säga i likhet med vad företaget gjorde när det skapades för nästan hundra år sedan.

- Vi grundades i tiderna för att skapa telefonförbindelser för kunderna. Nu skapar vi nya informationsvägar i form av fiber till hem och företag, säger Ekblom.

Det ger ändå inte någon snabb vinst och det är dyrt att bygga grundinfrastruktur.

- Ibland har jag sagt att Karis Telefons kvartal är 20 år. Vår bolagsordning ser mer ut som ett andelslag fastän vi är ett aktiebolag, säger Ekblom.

Jag tror inte att det här kan skada små företag. De gör business― Aleksandra Partanen, Kommunikationsverket

Kunderna betalar ändå själva för infrastrukturen då den byggs till dem.

- För fiber betalar de en anslutningsavgift och sedan betalar de för driften av förbindelserna. Men vi behöver inte dela dividender så vi behöver inte generera pengar för någon tredje part, säger Ekblom.

En bild på ett rött tegelhus. En trappa går upp till en dörr där det står Karis telefon. Framför huset finns en gul laddningsstolpe för elbilar.
Karis Telefons kontor finns på Dalgatan i Karis. En bild på ett rött tegelhus. En trappa går upp till en dörr där det står Karis telefon. Framför huset finns en gul laddningsstolpe för elbilar. Bild: Yle/Anna Björkqvist Karis,Västnyland,företag,elbilar,laddningsstation för elbilar

När Karis Telefon bygger ut fiber står de även själva för en del av kostnaderna.

- Om man tänker på årtionden så kommer pengarna nog någon gång tillbaka. Men vi måste nog bygga ut med egna pengar.

Till exempel bygger man ut fiber till varje hus också om bara vartannat hus beställer fiber. Det gör man för framtiden då det kanske finns en fiberkund i huset.

- Då finansierar vi från vår egen kassa det som inte kommer i användning. Vår kassa har i princip gått på minus sedan 2008 med ungefär en halv miljon euro per år som vi väntar på att ger inkomster någon gång i framtiden, säger Ekblom.

Fiber behövs i Västnyland

Kommunikationsverket påminner att det hör till deras uppgift att kontrollera marknaden i enlighet med EU-direktiven.

- Jag tror inte att det här kan skada små företag. De gör business och det är deras jobb och de här skyldigheterna ska inte påverka deras verksamhet. Vi ser det här som en fördel för hela samhället, säger Partanen.

Vid behov kan Kommunikationsverket göra något för att se till att beslutet följs.

Karis Telefons vd Ekblom säger att det viktigt att bygga ut fiber i Finland då vi redan ligger efter övriga Norden.

- En del tror att det beror på sorgen efter Nokia, att vi fortfarande tror att mobilt bredband löser alla problem. Sanningen är ändå att radiocentralerna är kopplade till fiber.

- Utan fiber blir det heller inte några bra mobila tjänster. Grundinfrastrukturen behövs och jag hoppas och tror att operatörer och myndigheter hittar en gyllene medelväg.