Hoppa till huvudinnehåll

Presidenten ny filmstjärna i Kina - personkulten intensifieras

Fortfarande kan man se spår av personkulten kring Mao Zedong. Den här statyn pryder Folkets torg i landskapet Hebeis huvudstad Shijiazhuang.
Fortfarande kan man se spår av personkulten kring Mao Zedong. Den här statyn pryder Folkets torg i landskapet Hebeis huvudstad Shijiazhuang. Fortfarande kan man se spår av personkulten kring Mao Zedong. Den här statyn pryder Folkets torg i landskapet Hebeis huvudstad Shijiazhuang. Bild: Björn Ådahl Kina

Vi är självsäkra. Vi marscherar framåt. Vi följer med hur Kinas döttrar och söner närmar sig ett nytt universum.

Med de meningarna avslutas den nya dokumentärfilmen Amazing China, Fantastiska Kina.

På nolltid har den blivit den mest inkomstbringande kinesiska dokumentärfilmen genom tiderna, och en stor del av biograferna som visar den är fullbokade.

Filmen redogör för framsteg som Kina har gjort under de senaste fem åren. Tonen är påfallande nationalistisk.

En massa kineser högaktar Mao. De yngre generationerna känner inte till att tiotals miljoner människor dödades under hans styre.
En massa kineser högaktar Mao. De yngre generationerna känner inte till att tiotals miljoner människor dödades under hans styre. En massa kineser högaktar Mao. De yngre generationerna känner inte till att tiotals miljoner människor dödades under hans styre. Bild: Björn Ådahl Kina

Viktig roll, träffsäker zoomning

Amazing China refereras av olika kändisar, men huvudrollen spelas av presidenten Xi Jinping. Med jämna mellanrum dyker han upp för att säga några väl valda ord eller för att föra fram ett budskap.

I en nyckelscen diskuterar Xi med en grupp lyckliga jordbrukare som har gynnats av hans kampanj för att minska på fattigdomen. Xi frågar dem vem det är som har lyckats förbättra deras liv.

- Kommunistpartiet är det enda organet som kan göra det, svarar Xi själv med eftertryck samtidigt som han zoomas in i närbild.

Välmenande föredöme, överlägsen Mao

Amazing China framställer genomgående Xi som en klok och godhjärtad person som ägnar sig åt att förbättra människornas liv.

Mycket riktigt anses filmen visa att det styrande kommunistpartiet ytterligare ämnar intensifiera personkulten kring Xi.

Partiets gigantiska propagandamaskineri har också producerat bland annat animationer och till och med popsånger som lovprisar Xi. Unga kineser förmodas således vara en särskild måltavla för propagandan.

Personkulten har ändå inte nått ens närmelsevis samma nivåer som den som skapades kring det socialistiska Kinas grundare Mao Zedong.

Under den förödande kulturrevolutionen på 1960- och 70-talet hade Mao en närmast gudalik status, och ingen vågade trotsa honom.

Många utbildade kineser ogillar alla utslag av personkulter. Den här planschen finns i en bar i Peking.
Många utbildade kineser ogillar alla utslag av personkulter. Den här planschen finns i en bar i Peking. Många utbildade kineser ogillar alla utslag av personkulter. Den här planschen finns i en bar i Peking. Bild: Björn Ådahl Kina

Belästa kritiker, ironiskt namn

Det anses vara onekligt att Xi är populär bland en stor del av folket. Man vet ändå också att många i synnerhet högt utbildade kineser ställer sig negativt till personkulten kring honom.

På de sociala medierna har till exempel Amazing China blivit omdöpt till Amazing Xi. Samtidigt har det påpekats att biograferna är fullsatta enbart för att statsanställda och partimedlemmar har fått order om att se filmen.

I vilket fall som helst vet kineserna nu att Xi spelar en allt mer dominerande roll i fortsättningen. De kan bara hoppas att följderna inte blir lika ödesdigra som under Maos styre.

Läs också