Hoppa till huvudinnehåll

Raanta glänste i Arizonas seger – är en av ligans bästa målvakter efter nyår

Antti Raanta vaktar Arizonas mål mot Buffalo
Antti Raanta räddade 29 skott mot Buffalo. Antti Raanta vaktar Arizonas mål mot Buffalo Bild: John Crouch/Icon Sportswire ishockey,NHL,Antti Raanta,raanta

Antti Raanta räddade 29 skott och valdes till matchens andra stjärna då Arizona Coyotes besegrade Buffalo Sabres på bortaplan. Raanta har vunnit 17 matcher i NHL den här säsongen.

Arizona Coyotes har haft en tung säsong i NHL och tappade slutspelschansen i ett tidigt skede. Antti Raanta hade det motigt under hösten med skador men efter nyår har han varit en av ligans bästa målvakter.

I nattens 4–1-seger över Buffalo räddade han 29 skott och hade en räddningsprocent på 96,7. Den Raumobördige 28-åringen gjorde flera kvalificerade räddningar i den andra perioden då Arizona ledde med ett mål.

Raanta har vunnit fem av sina sex senaste matcher mellan Arizonas stolpar och totalt har det blivit 17 segrar den här säsongen.

– Det var fantastiskt att spela. Vi hade ett litet snack kring jul då vi spelade många bra matcher men förlorade. Det har fungerat och vi har lyckats vända matcher till vår fördel. Det gör en stor skillnad, säger Raanta efter matchen.

Hög räddningsprocent

Raanta har spelat 22 matcher sedan årsskiftet med 93,8 i räddningsprocent. Det är näst bäst i hela ligan av de målvakter som spelat fler än tio matcher. Endast Pekka Rinne är bättre med 93,9 i räddningsprocent.

Tittar man på hela säsongen ligger Raantas räddningsprocent på 92,6 vilket ger en sjundeplats bland målvakterna i ligan.

Dylan Strome, Derek Stepan, Richard Panik och Max Domi gjorde Arizonas mål i nattens segermatch.

Clayton Keller som draftades som sjunde spelare 2016 plockade två passningspoäng i matchen och satte nytt rookierekord i klubben. Keller har gjort 20+35=55 poäng den här säsongen.

– Han har varit bra hela säsongen. Han lär sig hela tiden och det ska bli intressant att se hur bra han blir i framtiden, säger Raanta.

Rask vilade – Boston klart för slutspel

Boston Bruins blev det tredje laget att säkra en plats i vårens slutspel då laget förlorade med 1–2 efter förlängning mot St. Louis Blues.

Tuukka Rask vilade och istället var det Anton Khudobin som fick ansvaret mellan stolparna. Ryssen räddade 18 av 20 skott i matchen.

Olli Määttä plockade en passningspoäng då Pittsburgh besegrade Montreal med 5–3. Jevgenij Malkin gjorde ett av Pittsburghs mål och knappade in på Aleksander Ovetjkin och Patrik Laine i toppen av skytteligan.

Malkin som stått för 41 fullträffar ligger nu två mål bakom Laine och tre bakom Ovetjkin.

Resultat:

Buffalo – Arizona 1–4
BUF: Ristolainen 0+0, -1, 26:22
ARI: Raanta 29/30

Pittsburgh – Montreal 5–3
PIT: Määttä 0+1, +1, 16:37
MTL: Lehkonen 0+0, +/-0, 18:33

St. Louis – Boston 2–1 efter förlängning

Calgary – Anaheim 0–4