Hoppa till huvudinnehåll

Zuckerberg: Verkligt ledsen över vad som hänt

Mark Zuckerberg beklagar sig över det skedda i en intervju med CNN.
Mark Zuckerberg beklagar sig över det skedda i en intervju med CNN. Mark Zuckerberg beklagar sig över det skedda i en intervju med CNN. Bild: All Over Press/CNN CNN,Facebook

Amerikanerna fick den ursäkt de ville ha av Mark Zuckerberg. Igår kväll gav han sin första intervju på länge. Han säger sig vara ”verkligt ledsen för det som har hänt”.

- Vi måste skydda alla Facebookanvändares information och data, annars förtjänar vi inte deras förtroende, sa Mark Zuckerberg i en intervju med CNN. Den upprepade delvis den information han hade gett i sin egen Facebook-uppdatering några timmar tidigare.

En orsak till att femtio miljoner Facebookanvändares data läckte, var att man litade på utomstående. Egentligen anser han inte att Facebook har gjort något fel.

- Det var ett brott mot vårt förtroende, påpekade Zuckerberg. Nu ska Facebook se till att det inte händer igen.

Zuckerberg hade inget långt åtgärdsprogram. Tillgången på data ska begränsas för utomstående.

Nu ska Facebook granska tusentals applikationer som kan ha samlat in data och förhindra ytterligare datainsamling.

Facebook och Cambridge Analytica
"Vi måste försäkra oss om att det inte finns flera Cambridge Analytica", säger Mark Zuckerberg. Facebook och Cambridge Analytica Bild: AFP / Lehtikuva Cambridge Analytica,Facebook

Det kan finnas fler fuskande bolag

- Vi måste försäkra oss om att det inte finns flera Cambridge Analytica och liknande bolag där ute, eller folk som har tillgång till olämplig data, sa Mark Zuckerberg.

Nu ska man undersöka varje applikation som har tillgång till gammal information, före man stängde plattformen. Det ska göras en fullständig genomlysning, lovade Zuckerberg.

Kan man lita på Facebook?

- Det viktigaste vi måste göra nu är att berätta för alla hur deras data har använts. Zuckerberg lovade ett nytt verktyg så alla kan kontrollera om deras data har missbrukats.

Han lovar att det inte ska hända igen. Om Facebook upptäcker appar som gör skumma saker, så kommer man att informera och varna användarna i framtiden.

Det är en sak Zuckerberg ångrar att man inte gjorde redan tidigare. För Facebook visste ju.

- Det blev fel då, och det ändrar vi på.

Facebook-app.
Varje applikation som har tillgång till gammal information ska undersökas, lovar Zuckerberg. Facebook-app. Bild: Skärmdump / facebook.com Facebook,tillämpningsprogram

Det som blev fel var att Facebook litade på försäkringar man fick om att den felaktiga användningen upphörde, förklarar Zuckerberg.

När journalister ringde upp om de företag som då missbrukade data stoppades de, och fick försäkran att det inte längre hade Facebookdata.

-Vi trodde att det inte längre fanns data ute. Den goda nyheten är att vi redan år 2014 ändrade plattformen, påpekar Zuckerberg.

Men varför följde ni inte upp det, frågade CNN-journalisten.

- Jag vet inte med dig, men jag är van vid att lita på folk när de på ett juridiskt hållbart sätt intygar att de ska göra något. Det var helt klart ett misstag, medgav Zuckerberg.

Det låter på Zuckerberg som om det kan komma fram fler fall. Det är svårt att veta vad vi hittar, säger Zuckerberg, och talar om en revidering av tusentals applikationer.

- Det blir en intensiv men viktig process, som vi helt klart borde ha gjort tidigare. Det är vårt ansvar för alla Facebook-familjen att skydda deras informaton.

Mark Zuckerberg.
Mycket har hänt sedan Facebook föddes i ett studentrum på Harvard. Mark Zuckerberg. Facebook,mark zuckerberg

Från tjejjakt till valgaranti

Historierna är många om hur den sociala nätverkstjänsten kom till i ett studentrum på Harvard, huvudsakligen för att jaga tjejer.

Mark Zuckerberg gjorde i CNN-intervjun en jämförelse med år 2004, då han grundade Facebook

- Jag skulle knappast ha trott dig, om du då hade berättat att en viktig del av mitt ansvar blir att garantera demokratiska val mot utländskt inflytande.

Men nu är vi här och det har blivit bättre, sa Zuckerberg. Huvudsakligen handlar det om att hitta falska nyheter, och intervjun handlade mycket om ryskt inflytande.

I Alabama-valet hösten 2017 kom mycket falskt tydligen från Makedonien.

CNN-intervjun handlade inte mycket om den egentliga orsaken till upprördheten; användningen av data i Donald Trumps presidentvalskampanj.

Tveksam till intervjuer och kongressförhör

Mark Zuckerberg sa sig vara villig att svara på frågor också från politikerna. Det vill han gärna, om han är rätt person, sa han.

Men han bekräftade att han hatar både tv-intervjuer och alla andra uppträdanden. Han sänder gärna andra, som är bäst att svara på frågor.

Mark Zuckerberg med sin fru Priscilla Chan.
Barnet med frun Priscilla Chan har förändrat honom, säger Zuckerberg. "Man vill att de växer upp och är stolta över vad pappa gjorde på jobbet." Mark Zuckerberg med sin fru Priscilla Chan. Facebook

En intervju knappast tillräckligt

Mark Zuckerberg är medveten om att det är han som är ansiktet utåt, som personifierar brandet Facebook. Det var därför han ställde upp på intervjun med CNN, förklarade han.

Men det var också den enda intervjun, och den kom långt efter avslöjandena, vilket har kritiserats.

Kommentatorerna i USA har redan hunnit hoppas att detta inte blir den enda intervjun, för den räcker inte. Man kräver större öppenhet.

Reglering och öppenhet ok

Zuckerberg har inget emot en reglering av Facebooks verksamhet.

- På samma sätt som tv, tidningar och reklam ska regleras, kan man tänka sig reglering av oss, sa Mark Zuckerberg och lovade öppenhetskampanjer kring reklamen.

Folk bör veta vem som har köpt annonsen och vilka den vänder sig till, sa han.

"Inte längre viktigast påverka hela världen"

CNN-intervjun avslutades med en fråga till den nyblivna pappan Mark Zuckerberg.

- Att få barn förändrar livet på många sätt. Förr var mitt viktigaste mål att ha största möjliga inflytande på hela världen, sa Zuckerberg.

Men med barn vill man att de växer upp och är stolta över vad pappa gjorde på jobbet, sa Mark Zuckerberg i intervjun med CNN.

Läs mera:

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg erkänner misstag - lovar nu skydda konton och motarbeta missbruk

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg erkänner att det har begåtts misstag, och att det nu planerars åtgärder som ska förhindra missbruk av Facebook-konton. Zuckerberg har publicerat en lång skrivelse på sin egen Facebook-sida.

Läs mera:

#deletefacebook trendar på internet – men lyder vi, och bryr Zuckerberg sig?

Att folk är upprörda med Facebook just nu är en underdrift. Efter att det kom fram att företaget låtit 50 miljoner användares information läcka är hashtaggen #deletefacebook populär över hela världen.