Hoppa till huvudinnehåll

Altia tog sina första steg på börsen – "Det är för tidigt att säga om staten gjort en bra affär eller inte"

Flaskor med Koskenkorva
Flaskor med Koskenkorva Bild: Yle/Victoria Wirén kosander

Det blev en hyfsad start på börsen för alkoholdryckstillverkaren Altia. Handeln med bolagets aktier inleddes på fredag.

Handeln var rätt livlig, och redan under förmiddagen hade över tio procent av aktierna bytt ägare.

Altia har framställts som en ny så kallad folkaktie, och bolaget uppger att över 16 000 placerare hade förbundit sig att köpa aktier i bolaget inför börsnoteringen.

- Det känns som ett högt antal, säger portföljförvaltare Janne Kujala vid Evli. Han räknar med att Altia berättar mer om sina nya ägare de närmaste veckorna.

Tidningen Ilkka uppger att flera företag i södra Österbotten har gått in som aktieägare, bland dem försäkringsbolaget Lokaltaptiola.

Lyckad affär för staten?

Teckningspriset för aktien var 7,50 euro och aktiekursen steg till närmare 7,60 euro under fredagen. Altias marknadsvärde efter börsnoteringen är därmed omkring 271,1 miljoner euro.

Altias anställda har dessutom fått teckna aktier i bolaget till ett förmånligare pris, 6,75 euro.

Janne Kujala konstaterar att det är alltför tidigt att bedöma huruvida börsnoteringen var lyckad, och huruvida staten nu har gjort en bra affär.

Altia kan i flera avseenden ses som ett lockande bolag att placera i, men tillverkningen av alkoholdrycker är inte någon växande bransch i Norden.

Regeringen har beslutat att låta sälja ut högst två tredjedelar av Altia, den återstående tredjedelen förblir i statens ägo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes