Hoppa till huvudinnehåll

"Att vara utan jobb är i sig stressigt och aktiveringsmodellen ökar den stressen"

Profilbild på Outi Haanpää som sitter i en soffa.
Outi Haanpää anser att aktiveringsmodellen är varken välplanerad eller bra. Profilbild på Outi Haanpää som sitter i en soffa. Bild: Yle/ Nora Engström Kimitoön,outi haanpää

Dalsbruksbon Outi Haanpää jobbade för samma arbetsgivare i 30 år. Men i somras i fjol förlorade hon sitt jobb, då arbetsgivaren beslöt att skära ner på verksamheten.

Efter det har hon sökt ett nytt jobb med ljus och lykta, men det är inte lätt att hitta ett nytt jobb på Kimitoön. På grund av hälsoskäl kan hon inte göra långa arbetsresor och därför kan hon heller inte söka jobb längre bort från hemmet.

Aktiveringsmodellen är inte alls bra eller välplanerad. Den kom för fort och ingen visste riktigt hur den fungerar.

Från och med årsskiftet ska arbetslösa också aktivera sig - annars riskerar de att förlora en del av sin arbetslöshetsförmån. Den nya aktiveringsmodellen har kritiserats i hårda ordalag.

Att vara utan jobb är i sig stressigt. Aktiveringsmodellen ökar på den stressen, berättar Outi Haanpää.

Kort om aktiveringsmodellen

 • Enligt aktiveringsmodellen ska arbetslösa visa att de är aktiva, annars förlorar de en del av arbetslöshetsförmånen.
 • Under en period på 65 utbetalningsdagar ska den arbetslösa utföra avlönat arbete i minst 18 timmar, ha minst 241 euro förvärvsinkomster från företagsverksamhet eller delta i sysselsättningsfrämjande service under minst fem dagar.
 • Om en arbetslös inte uppfyller aktiveringsmodellens villkor sänks arbetslöshetsförmånen med 4,65 % för de följande 65 utbetalningsdagarna. I praktiken motsvarar sänkningen ungefär ersättningen för en full arbetslöshetsdag per månad.
 • Det är FPA och arbetslöshetskassorna som fattar besluten.

- Det är jättesvårt att hitta något. Om man tänker på min ålder och att jag också är ganska sjuk, så då är det ännu svårare för mig att hitta ett jobb, säger Outi Haanpää.

- Aktiveringsmodellen är inte alls bra eller välplanerad. Den kom för fort och ingen visste riktigt hur den fungerar. Myndigheterna vet inte heller vad det handlar om och då jag har frågat exempelvis på TE-centralen så har de inte kunnat ge mig några svar.

Arbetslöshet en ny situation

Enligt aktiveringsmodellen ska en arbetslös exempelvis utbilda sig eller jobba en viss mängd under en period på 65 utbetalningsdagar.

Att vara arbetslös är en helt ny situation för Outi Haanpää efter en lång tid i arbetslivet. Byråkratin och den långa tid som det tar att få ett svar av myndigheterna känns frustrerande.

Två händer i en famn.
Två händer i en famn. Bild: Yle/ Nora Engström Händer

- Det är nog stressigt. Om man tänker på att man har ett hus, ett lån och att allt kostar pengar. Det är en stor sak för många och också för mig om jag mister en del av pengarna. Det är en stor stress. Jag har sökt jobb. Men om där är femtio sökande så får man svaret att man inte har blivit vald.

"Kommer ett tryck på att man verkligen måste hitta någonting"

I början av 2017 gjordes också nedskärningar i den inkomstrelaterade dagpenningen, som förkortades med hundra dagar, till högst 400 dagar beroende på hur länge man jobbat.

Den tiden går fort, konstaterar Outi Haanpää.

Arbetslösheten i Egentliga Finland

 • I februari 2018 var 22 500 invånare i arbetsför ålder utan arbete i Egentliga Finland. Arbetslösheten i Egentliga Finland ligger alltså på 9,9 procent.
 • Arbetslösheten sjönk med 2,3 procentenheter jämfört med samma tid i fjol. Arbetslösheten sjunker i en snabbare takt i Egentliga Finland jämfört med resten av landet.
 • Arbetslösheten är lägre i Egentliga Finland jämfört med resten av landet
 • Det fanns fler lediga arbetsplatser inom exempelvis metall-, försäljnings-, logistik-, undervisnings- och städbranschen än tidigare.
 • Åbo och Salo har flest arbetslösa, 12,6 procent i båda städerna. Även i Salotrakten är arbetslösheten en av de högsta, 12 procent.
 • I Pargas var 6,7 procent arbetslösa och i Kimitoön 9,9 procent.
 • Arbetslösheten är lägst i Pemar (4,8 procent), Letala (5,4 procent) och Masku (5,4 procent).

Källa: Närings-, trafik- och miljöcentralen

- Det kommer ett tryck på att man nu verkligen måste hitta någonting eller delta i TE-centralens skolningar. Men sådana har inte ordnats här under de tre senaste månaderna.

Vissa tycker att "visst hittar vem som helst ett jobb för tre dagar, det är hur lätt som helst". Men så finns det sådana som har ett jobb och som förstår att det ändå inte är så lätt

Outi Haanpää känner att de som fattat beslut om aktiveringsmodellen inte har någon aning om hur det är att förlora sitt jobb och bli arbetslös.

Ljusare arbetssituation väcker stor glädje

Allmänhetens förståelse för de arbetslösas situation varierar enligt Haanpää.

- Jag har läst många kommentarer exempelvis på Facebook. Vissa tycker att "visst hittar vem som helst ett jobb för tre dagar, det är hur lätt som helst". Men så finns det sådana som har ett jobb och som förstår att det ändå inte är så lätt, säger Haanpää.

För Outi Haanpää ser situationen ändå ljusare ut för tillfället.

Hennes ansikte spricker upp i ett leende då hon berättar om den arbetsprövning som hon hittat på Kimitoön, som gör att hon nu uppfyller de krav som aktiveringsmodellen ställer henne.

Hon är glad över att få jobba igen - äntligen.

- Oj det känns så bra! Jag har varit hemma så länge och det har varit så tråkigt. Jag är jätteglad för jag tycker om att gå på jobb. Jag hatar att sitta hemma! Man måste förstås söka jobb också under den här tiden, men man har inte en så stress nu, säger hon.