Hoppa till huvudinnehåll

Kina hotar USA med motåtgärder som svar på Trumps nya importtullar

Kinas ledare hotar USA med motåtgärder om USA fullföljer planerna på höjda importtullar för kinesiska produkter
Kinas ledare hotar USA med motåtgärder om USA fullföljer planerna på höjda importtullar för kinesiska produkter Kinas ledare hotar USA med motåtgärder om USA fullföljer planerna på höjda importtullar för kinesiska produkter Bild: EPA-EFE/LINTAO ZHANG / POOL Kina,Xi Jinping

Kina hotar USA med motåtgärder som svar på att USA:s president Donald Trump vill införa strafftullar på upp till 60 miljarder dollar för kinesiska produkter.

Kina hotar för sin del att införa 25 procents importtullar för amerikanskt griskött och återvunnet aluminium.

Dessutom överväger man att införa 15 procents tull på amerikanska stålrör, vin och frukter såsom äpplen. Totalt har Kina satt upp 128 olika amerikanska produkter på sin lista över varor som hotas av höjda importtullar.

Dessa importtullar är värda omkring 3 miljarder dollar.

Kineserna tar också upp tullarna i Världshandelsorganisationen WTO.

- Kina vill inte ha ett handelskrig, men vi är inte rädda för det, säger det kinesiska handelsministeriet i ett uttalande.

- Kina hoppas att USA drar sig tillbaka och fattar genomtänkta beslut för att undvika att handelsrelationerna dras till en farlig plats, varnar ministeriet i Peking.

USA:s president Donald Trump visar upp ett undertecknat beslut
Donald Trump undertecknade dekret i går som kan leda till ett handelskrig med Kina USA:s president Donald Trump visar upp ett undertecknat beslut Bild: JIM LO SCALZO/EPA-EFE Donald Trump,USA,President

Börsras i USA och Asien

Trump meddelade i går kväll att han kör igång processen som leder till höjda importtullar för kinesiska varor. Strafftullarna är värda upp till 60 miljarder dollar, dvs 48 miljarder euro.

Presidentens dekret medför en 30 dagar lång konsultationsperiod innan tullarna kan träda i kraft. Det innebär att parterna ännu har en chans att förhandla om "Kinas stöld av immateriella rättigheter", som Trump bland annat anklagar kineserna för.

Trump sade att han trots allt betraktar Kina som en vän och han antydde att det finns rum för förhandlingar.

- Det här kommer att göra USA mycket starkare och rikare hävdade Trump i går , men börser både i USA och Asien har reagerat mycket negativt på det hotande handelskriget.

I USA hade Dow Jones industriaktieindex fallit med 600 punkter då börsen stängdes, medan aktiekurserna fortsatte att rasa i Japan och Honkong när börserna öppnade på fredag morgon.

Dow Jones kraftiga nedgång hörde till de största på en dag sedan Trump tillträdde i januari i fjol.

Nikkei-indexet i Tokyo rasade med 4,3 procent medan Hang Sen-indexet i Hongkong föll med 3,3. Även börserna i Sydkorea, Taiwan och Sydostasien påverkades negativt.

EU fick undantag

Trump lovade i samma veva att även EU klarar sig undan planerade höjda importtullar för stål och aluminium, i likhet med de tillfälliga undantag som har beviljats åt Kanada, Mexiko, Australien, Argentina, Brasilien och Sydkorea.

Undantagen gäller till maj, då Trump omprövar sitt beslut.

EU-länderna lär ändå inte vara helt säkra på Trumps löfte och de vill ännu vänta och se om Trump faktiskt håller vad han lovar.

EU har hotat USA med motåtgärder om Trump fullföljer sina hot om höjda importtullar för stål och aluminium från Europa.

EU-ledarna väntar fortfarande på officiellt besked från USA om hur det går med tullarna som skulle höjas på fredag morgon.

- Det är presidentens beslut och det har inte kommit ännu, säger statsminister Juha Sipilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes