Hoppa till huvudinnehåll

Kulturminister Sampo Terho utreder trakasserier inom filmbranschen

Sampo Terho
Sampo Terho Bild: Lehtikuva Sampo Terho

Under den senaste tiden har flera fall av trakasserier och osakligt beteende inom filmbranschen blottats i offentligheten. Nu vill kulturminister Sampo Terho (Blå framtid) utreda trakasserierna samt branschens arbetsvillkor och lagstiftning.

– Osakligt beteende hör inte hemma i någon arbetsgemenskap. Det är mycket beklagligt att det här förekommer inom kulturbranschen, som borde fara en föregångare i fråga om bildning, säger minister Terho i ett pressmeddelande.

Terho har tillsatt en utredningsperson som ska utreda trakasserier och osakligt beteende som förekommer i filmbranschen. Dessutom ska branschens arbetsvillkor och lagstiftning utredas och det ska presenteras förslag om hur man kan förebygga trakasserier och främja jämlikhet.

Under det senaste året har flera fall av trakasserier inom kulturbranschen blottats i offentligheten. Förra veckan berättade flera finländska skådespelare om att de behandlats osakligt av regissören Aku Louhimies.

Enligt Terho har berättelserna lyft fram behovet av att utreda situationen och komma med utvecklingsförslag.

Ett av målen är att utreda hur man inom filmbranschen följer arbetsgivarens lagstiftade skyldigheter. Meningen är också att man i lagen om finansiering av filmkultur, som för tillfället är under beredning, skriver in att filmproduktioner som får statligt stöd ska följa lagar och god praxis för att motverka trakasserier.

Läs mera:

Kvinnor inom filmbranschen berättar om åratal av antastanden från professor Lauri Törhönen: "Trakasserierna blev en generationsupplevelse"

Den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt flera kvinnor trakasserat dem sexuellt. Kvinnorna berättar att Törhönen har föreslagit sex bland annat i samband med inträdesprov. Törhönen kommenterar inte uttalandena.