Hoppa till huvudinnehåll

Menföret försvårar för påskfirare i skärgården – Nordep kör ut till Borstö endast en gång i veckan

Menföre.
Menföre. Bild: Yle/Nora Engström is,skärgårdshavet

Denna vecka meddelade NTM-centralen om att det blir menförestidtabeller för förbindelsebåten Nordep. Det innebär endast en tur i veckan till några av holmarna på rutten.

Tage Danielsson hade tänkt samla familjen på Borstö under påsken, men det ser dåligt ut med den nya tidtabellen. Han förstår inte att det är så dåligt menföre när förbindelsebåten kör nästan med normal fart

– Framöver är det bara en lördagstur och en söndagstur, inte riktigt den trafik som man skulle behöva. Våren är här och folk skulle vilja ut till påsk. En del bofasta på Träskholm, Lökholm och Borstö, det är väl 30-40 personer som har anmält att de vill ut, men nu blev det så här.

Många kommer ut först på långfredagen istället för på onsdag som de ursprungligen tänkt, säger Danielsson. Han ser inte att det skulle finnas någon orsak att införa någon menförestidtabell i det här skedet. Skulle man gå tillbaka till vintertidtabellen, så skulle vi vara mer än nöjda. Det är det vi tycker att det ska vara om folk ska kunna röra på sig, säger han.

Sirpa Vanhala på NTM-centralen förklarar varför förbindelsebåten inte kan åka tre gånger i veckan.

– På Nagu södra rutt är det menförestidtabell på de inre holmarna. Där kan förbindelsebåten inte åka för att där finns så mycket is och svävare sköter trafiken. Medan menföret pågår är det glesare tidtabell för Nordep.

Handlar om pengar

Hon säger att det inte går att köra med den normala tidtabellen eftersom det finns kring 20 fastbosatta på de inre holmarna som behöver trafiken för att komma till jobb och daghem.

– Om båten är ute till de yttersta holmarna, så kommer inte människorna från de inre holmarna någonstans. Det är ju bara en besättning. Om man skulle ha normala tidtabeller dit ut skulle man behöva två besättningar och det har vi inte råd med.

Det är alltså en kostnadsfråga. Vanhala säger att det varit menföre under alla år som hon skött trafiken och det kräver flexibilitet.

– Man måste försöka vara flexibel och ordna det man kan. Inte kan folk heller fordra så mycket när det är menföre, utan alla borde vara flexibla.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland