Hoppa till huvudinnehåll

Ny säkerhetspolitisk rådgivare: Tv-kändisarna intar Vita huset

John Bolton till ny säkerhetspolitisk rådgivare i USA.
John Bolton nytt överraskningsnamn som säkerhetspolitisk rådgivare i Vita huset John Bolton till ny säkerhetspolitisk rådgivare i USA. Bild: JUSTIN LANE / POOL John Bolton,Säkerhetspolitiska rådgivare (USA)

President Trump har utnämnt John Bolton till ny säkerhetspolitisk rådgivare. En hårdför Rysslandskritisk högerhök. Och tv-kändis, från Fox News som presidenten gillar.

År 2006 stoppade demokraterna utnämningen av John Bolton som USA:s FN-ambassadör. Han ansågs alltför hökaktig och FN-kritisk.

Han gjorde sig känd för krav på att USA skulle lämna FN.

FN-kritisk FN-ambassadör

- Om tio våningar försvann från FN-byggnaden i New York skulle ingen märka skillnaden, var ett citat av Bolton som spreds.

Ett annat gällde säkerhetsrådet: Det skulle räcka med en fast medlem, USA.

Men president Bush var nöjd med Boltons arbete. Under hans tid ökade FN sitt tryck på Nordkorea och Iran för att stoppa deras kärnprogram

Presidenten väljer sin stab

Men posten som säkerhetspolitisk rådgivare i Vita huset kan demokraterna inte stoppa. Presidenten kan själv avgöra vilken personal han vill ha omkring sig.

Donald Trump har länge uttalat kritik om personerna i sin omgivning. Han har hunnit avskeda många, andra har gått frivilligt, eller stupat på sin post.

H. R. McMaster skulle lämna posten som säkerhetspolitisk rådgivare, det var klart. Tidpunkten var oklar, liksom också vilken reträttpost han kunde få.

Generalernas kamp?

Tydligen blev det ingen återgång till militären, eventuellt med en fjärde stjärna på uniformen, spekulerar de amerikanska tv-bolagen. McMaster hade tre stjärnor, John Kelly har fyra.

John Bolton har inte militär bakgrund, han är jurist och politiker. Han har tjänstgjort för flera konservativa politiker och uttrycker nu stor ödmjukhet för att det är presidenten som bestämmer.

Vill pressa igenom presidentens beslut

Bolton ser som sin uppgift att presentera olika alternativ, och möjligen också sin egen uppfattning. Men när presidenten har tagit sitt beslut ska det implementeras.

Bolton sade sig känna igen motvilliga byråkrater som försöker torpedera beslut de inte gillar. Det ska inte tillåtas.

John Bolton uttalade sig i Fox News, den kanal där han har uppträtt flera gånger i veckan. Han är känd som en färgstark debattör, som också har jobbat för flera konservativa amerikanska tankesmedjor.

Hård linje

Boltons hårda linje gentemot Iran, Irak och Nordkorea är allmänt omtalad. Han sägs också vara en stor Israelvän, vilket kan ha betydelse när Trump ska flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

Bolton har tidigare kritiserat Trumps beslut att mötas med Nordkoreas ledare, men nu är den kritiken nedtonad.

Fler på väg ut när presidenten blivit självsäker

USA väntar nu på vem som blir nästa som får gå från Vita huset. På torsdagen lämnade juristen John Dowd sitt jobb som Trumps jurist.

Det finns teorier om att också försvarsminister James Mattis är på väg ut. Han anses vara en av de få som ännu kan vända presidentens huvud i speciellt besvärliga beslut om krig och fred.

Trump får kritik för att omge sig med allt fler ja-sägare i Vita huset, som inte nödvändigtvis ger en objektiv bild av världen.

Tv-kändisarna ger reality-tv?

Bolton är inte den enda tv-kändisen som börjar jobba i Vita huset.

Inom kort börjar också ekonomikommentatorn Larry Kudlow som ekonomisk rådgivare. Han efterträder Gary Kohn som lämnade posten efter att ha förlorat mot presidenten i fråga om handelspolitik och ståltullar.

Kudlow har länge jobbat som börs- och ekonomikommentator i tv-kanalen CNBC.

Kritikerna menar att Trumps erfarenheter från tv-programmet The Apprentice syns både i ledarstil - och nya avsnitt varje dag, där Donald Trump har huvudrollen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes