Hoppa till huvudinnehåll

Spanien utfärdar europeisk arresteringsorder för sex katalanska separatistister – Puigdemont en av dem

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont. Carles Puigdemont Bild: AFP / Lehtikuva Carles Puigdemont,Katalonien,Spanien

Spaniens domstol har nu även utfärdat en europeisk arresteringsorder för sex av de åtalade politikerna, bland dem den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont som under fredagen föreläst i Helsingfors.

Spaniens högsta domstol har åtalat sammanlagt 13 katalanska politiker. Politikerna åtalas för uppror. De försökte för ett halvt år sedan förklara Katalonien självständigt vilket ledde till att Spanien råkade in i en djup kris.

Om de åtalade förklaras skyldiga riskerar de att bli dömda till 30 års fängelse.

Katalonien har befunnit sig i politiskt limbo sedan Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tog över det regionala styret i Katalonien.

Enkäter har visat att katalanerna är mycket jämnt uppdelade i frågan om självständighet.

En stor majoritet anser i alla fall att frågan borde lösas med hjälp av en laglig folkomröstning som också skulle ha den spanska centralregeringens stöd.

Puigdemont på besök i Finland

Carles Puigdemont befinner sig i exil i Belgien - men har under fredagen varit på besök i Finland.

Sent på fredag kväll skriver den föredetta regionpresidenten på Twitter att han genast kallar samman sina minstrar för ett nödsammanträde.

Puigdemont har under fredagen bland annat hållit en föreläsning på Helsingfors universitet där han talade om läget i Katalonien.

Carles Puigdemont föreläste på Helsingfors universitet 23.3.2018.
Carles Puigdemont föreläste på Helsingfors universitet 23.3.2018. Carles Puigdemont föreläste på Helsingfors universitet 23.3.2018. Bild: Lehtikuva Carles Puigdemont,Katalonien,Spanien

Uppdaterad 22:42 med information om att Spanien utfärdar europeisk arresteringsorder.