Hoppa till huvudinnehåll

Stora planer på konstmuseum möter gillande bland Borgåpolitiker - men var ska pengarna komma ifrån

Bild på vart konst och å-centret skall byggas.
Budget och exakt plats för museet är inte ännu klara, men den här platsen vid konstfabriken har varit på tal. Bild på vart konst och å-centret skall byggas. Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,Konst och Å-center

Det är en bra idé att bygga ett stort konstmuseum med bred profil, men stadens resurser räcker inte till. Det är budskapet från Borgåpolitiker om planerna på ett konstmuseum. Lösningen kunde komma från Sköldvik.

Borgå stad planerar ett nytt museum för konst och natur. Borgå stads kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen har sagt att muséet kan innebära ett lyft för Borgå, och att Borgå kan bli en konststad i stil med Sankt Petersburg och Paris.

Catharina von Schoultz
Catharina von Schoultz är ordförande för bildningsnämnden i Borgå (SFP). Catharina von Schoultz Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå folkakademi,Catharina von Schoultz,borgå folkakademi

De stora orden möts med glädje av ordföranden för Borgå stads bildningsnämnd Catharina von Schoultz. Ett nytt museum för både konst och natur kunde ge mycket för stadens turism anser hon.

- Vi vet att Borgå har en dragningskraft, men de som hittar hit kunde stanna lite längre. Gamla stan är det folk kopplar ihop med Borgå men vi kunde ge dem mer. Om de som kommer hit stannar längre ger det möjligheter för vårt lokala affärsliv, vilket sedan i slutändan betyder skatteintäkter, säger Catharina von Schoultz (SFP).

Bildningsnämnden informerades om projektet på onsdagens möte.

När tanken på att det behövs ett konstmuseum i Borgå presenterades ifjol var jag mycket skeptisk― Markus Hammarström, SDP

Markus Hammarström (SDP) tycker om tanken på att satsa stort på det kommande kulturcentret.

- Det är ett fint tänkesätt och sådant här borde vi få mera av i Borgå, säger Hammarström.

Markus Hammarström från socialdemokraterna på Fredsgatan i Borgå
Markus Hammarström (SDP) var tidigare skeptisk till tanken på ett nytt konstmuseum. Markus Hammarström från socialdemokraterna på Fredsgatan i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Markus Hammarström

- När tanken på att det behövs ett konstmuseum i Borgå presenterades ifjol var jag mycket skeptisk. Men de här senaste planerna att kombinera konst, kultur och naturen ser jag som en betydligt bättre plan. Jag tror det kan vara möjligt att förverkliga också, säger nämndens viceordförande Markus Hammarström (SDP).

Nea Hjelt, kommunalvalskandidat för Samlingspartiet i Borgå
Nea Hjelt (Saml.) är ledamot i bildningsnämnden. Nea Hjelt, kommunalvalskandidat för Samlingspartiet i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,Samlingspartiet,samlingspartist

Samlingspartiets Nea Hjelt tycker också att det är mycket bättre att satsa på ett museum kring både konst och natur än att bara ha ett konstmuseum. Hon tar upp frågan om projektets budget.

- Jag tycker det är viktigt att vi får privata sidan med här också. I staden har vi också mycket andra investeringar på gång. Just nu borde staden satsa på skolor och timresurser. Staden ska inte betala hela projektet. Det skulle vara viktigt att göra projektet så bra att det lockar privata finansiärer, säger Nea Hjelt (Saml) som är ledamot i bildningsnämnden.

Det här är ingenting som staden ensam kan göra, det finns inte resurser― Catharina von Schoultz (SFP)

Nämndens ordförande Catharina von Schoultz vill också poängtera att projektet behöver utomstående finansiering.

- Det här är ingenting som staden ensam kan göra, det finns inte resurser. Det behövs en bredare finansiering och att näringslivet kommer med. Vi har Finlands största petrokemiska kluster här i Borgå, de jobbar mycket med miljöarbete och med natur. Det skulle vara fint att få dem med i det här samarbetet, säger von Schoultz (SFP).

Catharina von Schoultz ser det som en god sak att staden redan nu tagit med en utomstående konsult i projektet.

Förutom stadens tjänstemän har producenten Petteri Saario och utvecklingschefen Timo Kukko vid Skogsstyrelsen deltagit i planeringen.