Hoppa till huvudinnehåll

En marsch för livet – uppemot en halv miljon samlade i Washington för skärpta vapenlagar

– Jag har en dröm, sade Martin Luther Kings 9 år gamla barnbarn Yolanda inför en jublande folkmassa vars budskap inte gick att ta miste på. Striktare vapenlagar och säkrare, vapenfria skolor är enda vägen framåt.

Hundratusentals människor samlades på lördagen i den amerikanska huvudstaden Washington under parollen March for Our Lives för en av de största studentmanifestationerna sedan Vietnamkriget.

Massdemonstrationen är, förutom ett försök att en gång för alla rikta blickarna mot USA:s vapenpolitik, ett sätt att hedra alla de ungdomar som dödats i skolskjutningar.

March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar.
"Vapenlagar må vara förhandlingsbara, inte mitt liv", stod det på en av demonstranternas plakat. March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,USA,Amerikaner,March For Our Lives,Vapenlagar,vapenkontroll,skolmassakrer
March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar.
"Studenter borde skriva essäer, inte sina testamenten." March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar. Bild: Yle/Bengt Östling demonstration,USA,Amerikaner,Vapenlagar,skolmassakrer,March For Our Lives,vapenkontroll

Arrangörerna sade på förhand att de väntar uppemot en halv miljon människor.

Glada, arga, rädda

Manifestationen arrangerades på Pennsylvania Avenue, mellan Vita huset och kongressbyggnaden. I främsta ledet stod studenter som överlevde skolskjutningen i Parkland, Florida, den 14 februari i år.

– Här är väldigt mycket barn, vuxna, föräldrar, lärare, morföräldrar med flera. Stämningarna varierar mellan glada, arga och rädda. För man är rädda i skolorna i USA i dag, rapporterar Svenska Yles USA-korrespondent Bengt Östling på plats i centrala Washington.

Om det är en halv miljon på plats är svårt att säga, men den kilometerlånga avenyn är enligt Östling fylld med människor. Alla ryms inte fram till scenen utan följer med talen via storbildsskärmar.

”Rösta ut dem!”

En som höll tal inför de samlade var David Hogg. Han överlevde Floridaskjutningen och har nu klivit fram som en av ledarna för studentrörelsen mot den amerikanska vapenlobbyn.

– Om du lyssnar riktigt noga, kan du höra människorna vid makten skaka, sade Hogg.

Publiken skanderade ”Rösta ut dem!” som svar.

Jag har en dröm att nu får det vara nog. Det här borde vara en vapenfri värld. Punkt― Yolanda Renee King, barnbarn till Martin Luther King

Också Martin Luther Kings barnbarn, 9 år gamla Yolanda Renee King höll ett kort men bejublat tal. Hon har, precis som sin farfar, en dröm.

– Jag har en dröm att nu får det vara nog. Det här borde vara en vapenfri värld. Punkt.

March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar.
Nu behövs förändring, inte tankar och böner, var budskapet. March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,USA,Amerikaner,March For Our Lives,Vapenlagar,vapenkontroll,skolmassakrer
March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar.
March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar. Bild: Yle/Bengt Östling demonstration,USA,Amerikaner,Vapenlagar,skolmassakrer,March For Our Lives,vapenkontroll

Obama: Inspirerande

Förutom marschen i Washington, ordnades över 700 systermarscher över hela USA, men också utanför landets gränser.

Till exempel i Paris samlades ett hundratal människor vid Eiffeltornet för att visa sin solidaritet.

Den prominenta medborgarrättsaktivisten och demokraten John Lewis närvarade vid en marsch i Atlanta i delstaten Georgia. För honom påminner manifestationen om medborgarrättsrörelsens tidiga dagar.

– Jag tycker det är fantastiskt. De kommer att vara 2000-talets ledare, sade Lewis till nyhetsbyrån AP.

Fortsätt. Ni leder oss framåt― Barack Obama

USA:s tidigare president Barack Obama kallar den studentledda manifestationen för inspirerande.

– Fortsätt. Ni leder oss framåt. Ingenting kan stå i vägen för miljontals röster som ropar efter förändring, skriver Obama på Twitter.

March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar.
March for Our Lives-marsch i Washington 2018 för striktare vapenlagar. Bild: AFP / Lehtikuva demonstration,USA,Amerikaner,March For Our Lives,Vapenlagar,vapenkontroll,skolmassakrer

Källor: AP, Yle