Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen lugn inför avgörandet – har varit i samma situation tidigare

Kaisa Mäkäräinen ler och sträcker händerna i luften.
Kaisa Mäkäräinen är i kanonform just nu. Kaisa Mäkäräinen ler och sträcker händerna i luften. Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY skidskytte,Kaisa Mäkäräinen,mäkäräinen

Anastasija Kuzmina leder den totala världscupen inför den avslutande masstarten. Tvåan Kaisa Mäkäräinen är ändå i kalasform och har goda minnen får 2014 då hon avgjorde cupen i den sista tävlingen.

Kaisa Mäkäräinen såg till att det är upplagt för en dramatisk avslutning på den här säsongen. Hon vann dagens jaktstart och knappade in ordentligt på Anastasija Kuzmina i den totala världscupen.

Efter en blytung helg i Holmenkollen där Mäkäräinen gjorde två av säsongens sämsta tävlingar har hon i Tiumen hittat rätt igen. En seger och en andraplats var precis vad som behövdes för att hålla titeldrömmen vid liv.

– Mycket bygger på skyttet, vissa veckor har man bättre tävlingar än andra. Det är små marginaler och den här veckan har det vänt till det bättre.

– Allt har varit lugnare den här veckan jämför med förra som började dåligt, säger hon till Yle.

Jagar tredje totalsegern

I söndagens avgörande masstart får Mäkäräinen gå ut med den gula ledarvästen men då man räknar bort säsongens två sämsta tävlingar är det fortfarande fördel Kuzmina. Slovakiskan leder världscupen med fem poäng före Mäkäräinen.

Mäkäräinen har vunnit den totala världscupen två gånger tidigare. Våren 2014 var hon i ett liknande läge som nu då Tora Berger ledde cupen med några poäng inför den sista tävlingen. Mäkäräinen lyckades då vända på steken och vann med fyra poäng före norskan.

– Jag har varit med om det här tidigare men tävlingen är inte mer speciell än någon annan. Man kan inte säga att jag vinner eller förlorar den totala världscupen i morgon.

– Helt konkret så avgörs världscupen i den sista tävlingen det har funnits tid hela vintern att göra de resultat som krävs, säger hon.

Säsongens sista tävling körs på söndag klockan 16.50 och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport