Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen vann jaktstarten – rysare väntar i sista tävlingen

Kaisa Mäkäräinen slår ut med armarna.
Kaisa Mäkäräinen har levererat i Tiumen. Kaisa Mäkäräinen slår ut med armarna. Bild: AFP / Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen tog säsongens andra seger i världscupen då hon vann dagens jaktstart i Tiumen. Världscupledaren Anastasija Kuzmina åkte i mål som sexa och nu väntar en riktigt spännande masstart på söndag.

Kaisa Mäkäräinen övertygade stort i sprinten i går då hon med en andraplats såg till att hoppet om segern i den totala världscupen levde inför de två sista tävlingarna.

Inför dagens jaktstart ledde Anastasija Kuzmina den totala världscupen med 27 poäng före Mäkäräinen – nu är försprånget nere i endast fem poäng.

Mäkäräinen bommade två skott i dagens tävling och vann medan Kuzmina åkte i mål som sexa.

– En seger är alltid en seger, igår kom jag väldigt nära. Vid det sista skyttet blåste det väldigt mycket så turen spelade en stor roll, säger Mäkäräinen till Yle efter tävlingen.

Ryckte i sista backen

Mäkäräinen kom in till det sista stående skyttet 20 sekunder efter tättrion. Finländskan höll huvudet kallt och sköt fullt samtidigt som de tre främsta åkte på straffrundor. Det gjorde att Mäkäräinen gick ut i täten på det sista varvet.

Mäkäräinen gick en hård kamp om segern med Anais Bescond men ett ryck i det sista motlutet avgjorde och gav 60 viktiga poäng.

– Jag funderade om det skulle vara bättre att försöka rycka i sista backen eller på målrakan. Jag visste att Bescond är vass i spurten så det fick bli i backen, berättar Mäkäräinen.

Inför söndagens avgörande masstart har Kuzmina 789 poäng medan Mäkäräinen står på 784. Vinner Mäkäräinen den avslutande masstarten tar hon med säkerhet hem den totala världscupen för tredje gången i karriären.

Resultat:

1. Kaisa Mäkäräinen FIN 30.52,7 (2)
2. Anais Bescond FRA + 0,2 (1)
3. Laura Dahlmeier GER + 17,5 (1)
4. Darja Domratjeva BLR + 35,1 (3)
5. Karolin Horchler GER + 46,8 (1)
6. Anastasija Kuzmina SVK + 59,9 (4)
7. Darja Virolainen RUS + 1.05,6 (2)
8. Lisa Vittozzi ITA + 1.07,9 (3)
9. Irina Uslugina RUS + 1.09,5 (0)
10. Franziska Preuss GER + 1.10,8 (2)
--------------
32. Mari Laukkanen FIN + 3.13,7 (4)
45. Venla Lehtonen FIN + 4.22,9 (4)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport