Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamot Kärnä: Puigdemont har lämnat Finland

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Carles Puigdemont Bild: Lehtikuva Carles Puigdemont,Katalonien,Spanien

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont befinner sig inte längre på finländsk mark. Det bekräftar riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) i ett pressmeddelande.

Carles Puigdemont ska på fredag kväll ha rest tillbaka till Belgien där han bor sedan en tid tillbaka i frivillig exil.

Spaniens högsta domstol utfärdade i veckan en europeisk arresteringsorder för Puigdemont och fem andra katalanska separatister åtalade för uppror. De riskerar 30 års fängelse om de förklaras skyldiga.

Finlands inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) sade på lördag eftermiddag att polisen måste gripa Puigdemont om han påträffas. De finländska myndigheterna visste då inte var Puigdemont befann sig.

Carles Puigdemonts värd i Finland, Centerns Mikko Kärnä, skriver att han och Puigdemont diskuterade arresteringsordern över en lunch på fredagen. Puigdemont ska då ha sagt sig ha två alternativ: överlämna sig till myndigheterna och låta det finländska rättssystemet ha sin gång, eller resa tillbaka till Belgien där processen redan är igång.

- Presidenten valde vist nog det senare, säger Kärnä.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Kärnä kommer Puigdemont att samarbeta med de belgiska myndigheterna fullt ut. Det samma har Puigdemonts advokat Jaume Alonso Cuevillas tidigare också uppgett.

Samtidigt frågar han sig om unionen verkligen accepterar politiska fångar. Mikko Kärnä säger att han skäms för att EU inte säger något.

– Puigdemont är inte kriminell. Jag tycker det är helt absurt att han riskerar 30-40 år i fängelse för sina politiska åsikter.

Puigdemont besökte Finland den här veckan på inbjudan av riksdagens vänskapsförening för Katalonien. Bland annat besökte han riksdagen och höll en föreläsning vid Helsingfors universitet om läget i Katalonien.

Carles Puigdemont anlände till Helsingfors på torsdagen. Den ursprungliga planen var att han skulle lämna Finland först i dag, lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes