Hoppa till huvudinnehåll

Stormvarning i premiären – Honka malde ner HJK

Jutta Rantala, Honka-HJK.
Jutta Rantala nätade i sin ligadebut i den gulsvarta Honkatröjan. Jutta Rantala, Honka-HJK. Bild: Lehtikuva FC Honka,HJK Helsingfors,jutta rantala

HJK har målats upp som guldfavorit nummer ett i damernas fotbollsliga – men dagens premiär visade att det regerande mästarlaget FC Honka blir svårslaget. Esbolaget vann prestigemötet med 3–0.

Damligans toppstrid väntas bli en intern huvudstadsregionsuppgörelse mellan förra årets guldlag FC Honka (Esbo), den mesta mästaren HJK (Helsingfors) och 2010-talets dominant PK-35 (Vanda).

HJK har till och med målats upp som favorit nummer ett – men i dag visade Honka att de inte vill lämna ifrån sig mästarmanteln.

Linda Nyman serverade Henni-Marika Malinen till öppningsmålet i den 37:e minuten och fem minuter efter paus sprang Milla Punsar igenom på Jutta Rantalas passning och satte 2–0.

Nyförvärvet Rantala spikade slutresultatet från straffpunkten efter en HJK-hands – och slängde sista grädden på moset på Honkas formbesked.

– Vi hade bara en taktik inför matchen och det var att vinna. Att få inleda med en seger är alltid viktigt. Att vi sedan inte spelmässigt är så bra spelar inte så stor roll, säger Nyman till HBL.

Hattrick av Isabella Mattsson

Fjolårsfyran TPS har försvagats sedan förra säsongen och laget tappade dessutom tränaren kort inpå seriestarten – men i Åbo hyser man ändå förhoppningar om en ny topplacering.

I dag inledde TPS säsongen med oavgjort 1–1 borta mot Ilves i Tammerfors. Johanna Salmijärvi gav hemmalaget ledningen i den 27:e minuten och Riikka Ketoja kvitterade tolv minuter senare.

I Uleåborg vann JyPK över hemmalaget ONS med 2–1 tack vare dubbla fullträffar av Gentjana Rochi.

I kvällskampen visade Isabella Mattsson att Åland United-tränaren Samuel Fagerholms beröm var befogad. Mattsson gjorde hattrick när ÅU vann med 4–1 över Pallokissat i Eckeröhallen.

– Hon kommer att blomma ut och försvinna utomlands efter den här säsongen, sade Fagerholm om 18-åringen inför ligastarten.

Resultat:

Ilves – TPS 1-1 (1-1)
27. Johanna Salmijärvi 1-0
39. Riikka Ketoja 1-1

Honka – HJK 3-0 (1-0)
37. Henni-Marika Malinen 1-0
50. Milla Punsar 2-0
70. Jutta Rantala 3-0

ONS – JyPK 1-2 (0-2)
5. Gentjana Rochi 0-1
25. Rochi 0-2
69. Aada Törrönen 1-2

Åland United – Pallokissat 4-1 (2-1)
4. Anni-Maija Kauppila 0-1
14. Isabella Mattsson 1–1
34. Emelie Johansson 2-1
84. Mattsson 3-1
90+3. Mattsson 4-1

Läs mera:

HJK favorit till guldet – men Åland United sitter på största diamanten: ”Isabella är en supertalang”

HJK har inte vunnit ett enda guld i damligan, som kvinnornas högsta fotbollsserie i Finland kallats sedan 2007. Nu ska det bli en ändring på det. På Åland kan Isabella Mattsson göra sitt stora genombrott.

Läs också