Hoppa till huvudinnehåll

Varför dör så många av smärtstillande mediciner i USA?

hand som håller upp några ark med piller
hand som håller upp några ark med piller Bild: Burkhardt-Mayer-Fotografie GbR alternativ medicin,antibiotika,läkemedel,smärtstillande medel,hälsa,Tablett,acetylsalicylsyra,värktabletter

Det finns många orsaker till den förödande användningen av opioider i USA. En av dem är bristen på allmän sjukförsäkring. Regeringen och flera delstater har börjat åtala läkemedelsföretagen och distributörerna bakom opioidkrisen. Man kräver dem på skadestånd för de kostnader på hundratals miljarder euro som krisen har skapat.

Dödsfallen på grund av överdoser av olika opioider har ökat dramatiskt i USA de senaste åren.

År 2016 dog 64.000 amerikaner av en överdos av framförallt receptbelagda syntetiska opioider som snabbt skapar ett beroende.

Det är som om över ettusen människor i Finland skulle ha avlidit av överdoser av Panacod eller andra smärtstillande opioider.

I verkligheten dog 166 finländare av en överdos - och då räknas all narkotika med.

Opioider som morfin, kodein, fentanyl och metadon är mycket effektiva smärtstillande medel, men också beroendeframkallande.

Enklare att ordinera piller i stället för att bota det onda

En av orsakerna till opioidepidemin i USA är bristen på allmän sjukförsäkring.

Mindre bemedlade som har ont i ryggen skulle kanske vara i behov av fysioterapi eller magnetröntgen, men eftersom patienten inte har råd att betala den behandlingen skriver läkaren ut smärtstillande medel i stället.

Patienten blir småningom beroende, men då läkaren vägrar skriva ut alltför stora doser går patienten till internet och beställer opioiderna på nätet.

En annan orsak till den ökade opioidanvädningen är att en del läkare med tvivelaktig moral skriver ut opioider utan skrupler för att få ökade inkomster.

Läkemedelsföretagen smörjer läkare med presenter och andra materiella fördelar och att det är tillåtet att göra reklam för receptbelagda mediciner i amerikansk tv.

I en liten småstad på 400 invånare i West Virginia har ett enda apotek anskaffat och sålt hela 9 miljoner piller av opioider som har spritts över ett stort område.

Läkemedelsföretagen åtalas för enorma skadestånd

Det ökade utbudet har direkt bidragit till att dödsfallen till följd av syntetiska opioider har ökat exponentiellt i USA under de senaste åren.

Också heroinet har ökat liksom övriga opiater som ingår i samlingsnamnet opioider.

Statistik på dödsfall av överdoser i USA.
Statistik på dödsfall av överdoser i USA. opioider,USA,narkotika

Myndigheterna uppskattar att opioidkrisen ifjol kostade USA uppskattningsvis 93 miljarder euro.

Sedan år 2000 uppgår kostnaderna till 800 miljarder euro.

Kostnaderna beräknas stiga med ytterligare 400 miljarder euro under de tre närmaste åren, säger justitieminister Jeff Sessions.

Regeringen har tillsatt en federal åklagare som ska väcka åtal och kräva skadestånd av läkemedelsföretagen och distributörerna som har stått för vilseledande marknadsföring.

- De hårt arbetande skattebetalarna förtjänar att bli kompenserade av dem som olagligt har skapat kostnaderna, sade justitieministern när regeringen började kartlägga den lukrativa kommersen med opioider.

Åklagarna i 14 delstater har redan väckt åtal mot företagen och över 40 åklagare försöker som bäst utöka de lokala åtalen.

Trump önskar ta livet av langarna

President Donald Trump har förespråkat dödsstraff för knarklangare, vilket knappast godkänns i kongressen eftersom trenden redan länge gått mot färre dödsstraff i USA.

Trump har tidigare talat beundrande om Filippinernas kontroversiella president Rodrigo Duterte, som uppmanat polisen och vanliga medborgare att skjuta ihjäl knarklangare utan att behöva vara rädda för rättsliga påföljder.

Tusentals människor har dödats i den här kampanjen utan rättegång.

Döden i Manila - Svenska Yles reportage om kriget mot knarket

Dödsstraffet är dock inte entydigt effektivt för att avskräcka narkotikahanteringen.

Exempelvis har Singapore dödsstraff för knarklangning och missbruket där är relativt litet.

Polisne bränner upp 100 ton narkotika utanför Teheran.
Polisen bränner upp 100 ton beslagtagen narkotika nära Teheran. Polisne bränner upp 100 ton narkotika utanför Teheran. Bild: EPA/STR Iran,narkotika

Men å andra sidan är missbruket av opiater utbrett i Iran, trots att man riskerar dödsstraff om man använder de här drogerna.

Los Angeles Times reportage om knarkmissbruket i Iran (engelska)

De som behöver smärtstillande får dem inte

En annan aspekt på bruket av smärtstillande medel är att människor i många länder i tredje världen inte får effektiva smärtstillande opioider överhuvudtaget även om de har svåra smärtor.

Den rikaste tiondelen av världens befolkning får nästan 90 procent av alla smärtstillande opioider som distribueras globalt, enligt en undersökning finansierad av den medicinska tidskriften Lancet.

I USA konsumeras hälften av allt morfin i världen, men USA:s befolkningsandel i världen är endast drygt 4 procent.

Barn samlar in opium på vallmofält i Afghanistan.
Det produceras mer opium i Afghanistan än i något annat land. Även barn deltar i produktionen. Barn samlar in opium på vallmofält i Afghanistan. Bild: EPA/WATAN YAR opium,Opiumvallmo,Afghanistan

Finland var ledande knarkland

Tidigare hade Finland den tvivelaktiga äran att vara ledande på heroinkonsumtion i västvärlden.

Det berodde delvis på att man inte kände till heroinets förödande effekter tillräckligt väl och delvis på att heroin frikostigt delades ut till soldater vid fronten som medicin mot hosta och förkylning.

Heroin var då billigt att köpa på världsmarknaden, ansågs effektivt och finländska läkare ordinerade heroin även till barn.

Efter påtryckningar från FN förbjöds heroinet 1957 och kunde därefter inte längre fås legalt på apoteket.

FN uppskattade 1949 att man i Finland årligen konsumerade så mycket heroin på recept att det var lika mycket som länder som Storbritannien eller Italien konsumerade på 25 år.

Under kriget och åren efteråt var det också vanligt med metamfetaminet Pervitin, som gavs till trötta soldater vid fronten. Det blev också populärt i det civila livet.

Läs mera:

Allt fler finländare använder den dödliga opioiden oxikodon: "Det är lättare att ta en tablett nu och då än att gå ner 15 kilo"

I USA har tiotusentals dött av starka opioida värkmediciner och i Finland ökar användningen av de starka värkmedicinerna. "Det är lättare att ta en tablett nu och då", säger ortoped.

Läs också