Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslöshet och låginkomstområden betyder fler spelautomater

spelautomat
En stor andel arbetslösa, låginkomsttagare och lågutbildade betyder fler spelautomater. spelautomat Bild: Yle/Erica Vasama myntspel

En ny studie från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att det finns ett samband mellan mängden spelautomater och socioekonomiskt sårbara områden.

Trenden sträcker sig över hela Finland. I områden där det finns en stor andel arbetslösa, låginkomsttagare och lågutbildade finns det fler spelautomater.

– Spelautomater placeras slumpmässigt baserat på resultat. Där spelautomaterna är populära kommer också fler maskiner, säger forskningschefen Susanna Raisamo.

Två män spelar i en R-kiosk.
Två män spelar i en R-kiosk. Bild: Yle/Anna Savonius spelare,penningspel,spelautomater,Spelberoende

Det är penningspelsföretaget Veikkaus som sköter om placeringen av spelautomater i Finland. Raisamo önskar att man kunde fundera över om det är värt att blint gå efter resultat.

– Det finska systemets målsättning är att förebygga spelberoende och Veikkaus marknadsför sig som ett ansvarsfullt pengaspelsföretag, säger Raisamo.

Över hundratusen finländare spelberoende

Enligt en enkät från 2015 var tre procent av finländare spelberoende. Samtidigt var 15 procent i riskzonen för att utveckla spelproblem. En femtedel svarade att de har en närstående med spelproblem.

Finländare förlorade 582 miljoner euro på spelautomater 2016. Ifjol kammade Veikkaus in 1,8 miljarder euro på pengaspel. En tredje del av pengarna kom från arbetslösa, pensionärer eller permitterade.

Känslig politisk fråga

Som en lösning till problemet tycker Raisamo att man kunde ha ett bättre spelöga hos Veikkaus.

– Åtminstone kunde man ju undvika att öka på mängden spelmaskiner i socioekonomiskt sårbara områden, säger Raisamo.

Det handlar inte om ett förbud på spelautomater, utan att man skulle minska på synligheten i vardagen.

– Särskilt i områden där mycket ungdomar och låginkomsttagare bor, säger Raisamo.

Läs också