Hoppa till huvudinnehåll

Dagens nagelbitare: Mäkäräinen och Kuzmina i duell om världscupsegern

Segern i damernas världscup i skidskytte avgörs i dag. I säsongens sista tävling, masstarten i Tiumen. Kaisa Mäkäräinen har ett ypperligt läge att knipa karriärens tredje världscuptitel. Enda hindret på vägen stavas Anastasija Kuzmina.

Kuzmina leder världscupen med fem poäng till godo på Mäkaräinen inför dagens masstart.

Slovakiskan har tappat merparten av det 52 poäng stora försprånget hon hade innan avslutningsveckan i Tiumen.

Mäkäräinen har, i sin tur, visat upp säsongens bästa skytte i Tiumen och har ett bra flyt. Kuzminas insatser har däremot varit darriga.

Dagens masstart avgör vem av de två som tar hem världscupen.

Mäkäräinen måste vinna över Kuzmina

Masstarten kommer att bli en riktig rysare.

Utgångsläget är att Mäkäräinen måste vara före Kuzmina i mål om hon vill ta hem världscupen. Om Mäkäräinen vinner eller är tvåa och Kuzmina är bakom henne vinner Mäkäräinen världscupen.

Om Mäkäräinen är trea får inte Kuzmina vara bättre än femma. Är Mäkäräinen fyra får Kuzmina inte vara bättre än sjua. Blir det en femte plats får inte Kuzmina vara bättre än åtta.

Det gäller att hålla huvudet kallt och ha koll på konkurrenten.

Deja vu från 2014

Intressant i sammanhanget är likheten i dagens upplägg med världscupavslutningen år 2014. Då kämpade Mäkäräinen och Tora Berger om segern i världscupen i säsongens sista lopp.

Mäkäräinen hade också då ett misslyckat OS bakom sig och blivit av med världscupledningen. Efter Sotji fick hon emellertid ordning på skyttet och knappade in på Bergers ledning i världscupen.

Också det året anlände hon till världscupavslutningen efter ett dåligt veckoslut. Innan den avslutande masstarten var skillnaden mellan Berger och Mäkäräinen fem poäng, javisst FEM poäng!

Mäkäräinen var bara sjua i masstarten, men Berger kom i mål som fjortonde dam och det räckte till världscupseger för Mäkäräinen med fyra poängs marginal. Tala om deja vu!

Det är alltså en riktig rysare att se fram emot klockan 16.50 i TV2 och Arenan.

Fourcade säkrade sjunde titeln

På herrsidan avgjordes världscupen redan igår till Martin Fourcades fördel. Det var fransmannens sjunde raka världscupseger.

Enda spänningsmomentet i herrarnas världscupavslutning är att se ifall Fourcade lyckas ta en pallplacering även idag. Då skulle han ha varit på prispallen i alla tävlingar han ställt upp i den här säsongen.

Herrar masstart inleds klockan 14.50 på TV2 och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport