Hoppa till huvudinnehåll

Från Jokerit till Nashville – Eeli Tolvanen packar NHL-trunken?

Eeli tolvanen på Nashvilles träningsläger
Eeli Tolvanen deltog i Nashvilles träningsläger i somras. Eeli tolvanen på Nashvilles träningsläger Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire ishockey,NHL,Eeli Tolvanen

Den enes död är den andres bröd. Jokerits sorti från KHL-slutspelet gör det möjligt för Eeli Tolvanen att ansluta sig till Nashville för återstoden av NHL-säsongen.

Nashville reserverade Tolvanen i den första rundan av NHL-draften sommaren 2017. Klubbledningen har inte dolt sitt intresse för Tolvanen, som gjort succé i både KHL och landslaget den här säsongen.

– Han är den yngsta spelaren i ligan och krossar poängrekord för nykomlingar. Det är mycket bra med tanke på att det är hans första säsong. I OS spelar han i första kedjan och i powerplay. Han är 18 år, så han överträffar förväntningarna, sade Nashvilles general manager David Poile i februari.

Väntevärdet är att Tolvanen flyttar till NHL så snart som möjligt, men det lär ta åtminstone några dagar. Enligt den kanadensiska ishockeyreportern Bob McKenzie måste Tolvanen bryta sitt kontrakt med Jokerit och skaffa sig ett visum till USA innan det bär av.


David Poile tonar hur som helst ner förväntningarna en smula inför den förväntade transfern.

– Det är mycket begärt av en ung spelare att flytta hit och spela under det här skedet av säsongen. Om och när vi får honom hit, så kommer det att vara en fantastisk erfarenhet för honom. Och vår trupp skulle få bredd, säger Poile i en radiointervju.

Nashvilles fans har uttryckt oro över att Seattle potentiellt kan knycka Tolvanen i samband med expansionsdraften sommaren 2020. Om Tolvanen spelar färre än nio matcher den här säsongen, inkluderat slutspelsmatcher, är han emellertid inte tillgänglig i expansionsdraften.