Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen rörd efter tredje totalsegern: ”Trodde aldrig att det skulle gå vägen”

Kaisa Mäkäräinen visar upp sina två kristallkulor.
Kaisa Mäkäräinen vann både den totala världscupen och masstartscupen. Kaisa Mäkäräinen visar upp sina två kristallkulor. Bild: EPA/Sergej Ilnitskij skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Det kommer att ta ett tag att smälta det här, säger Kaisa Mäkäräinen efter dagens masstart i Tiumen där hon tack vare en sjätte plats säkrade segern i den totala världscupen.

Skidskyttesäsongen avslutades med en riktig rysare i Tiumen. Kaisa Mäkäräinen kämpade om segern i den totala världscupen tillsammans med Anastasija Kuzmina.

Kuzmina ledde cupen med fem poäng före dagens masstart och efter det tredje skyttet såg det dystert ur för Mäkäräinen. Men en grym fart i spåret och fem träffar i det sista skyttet bäddade för karriärens tredje totalseger.

– Det känns helt otroligt. Då jag åkte från Oslo förra veckan trodde jag aldrig att jag kunde vända det här, säger en rörd Mäkäräinen till Yle efter masstarten där hon slutade på sjätte plats.

– Det kommer nog att ta ett tag att smälta det här.

Vann cupen med tre poängs marginal

Mäkäräinen plockade flera placeringar på det sista varvet samtidigt som Kuzmina var helt slutkörd. Kuzmina gick i mål som elfte åkare och det gjorde att 35-åriga Mäkäräinen vann den totala världscupen med tre poängs marginal.

– På det sista varvet hade jag ingen aning om vilken placering jag låg på och hur många jag var tvungen att åka förbi. Jag kunde inte göra annat än att åka så snabbt som möjligt in mot mål.

– Det var så mycket ljud ute i spåret att jag inte hörde vad tränarna ropade, berättar Mäkäräinen.

Kaisa Mäkäräinen åker i snöfallet i Tiumen.
Mäkäräinen hade en grym fart på det sista varvet. Kaisa Mäkäräinen åker i snöfallet i Tiumen. Bild: Sputnik / Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen,mäkäräinen

Efter besvikelserna i OS där hon nådde en tiondeplats som bäst fick Mäkäräinen nu en fin avslutning på säsongen. Inför OS blev Mäkäräinen sjuk och kom aldrig upp i sin normala nivå i Pyeongchang.

– Det är en otrolig skillnad då man får vara frisk och förbereda sig på rätt sätt. Två veckor innan OS kunde jag inte träna, säger hon.

Fortsätter karriären nästa säsong?

Tidigare i dag presenterades Jonne Kähkönen som ny förbundskapten för de finländska skidskyttarna. Han efterträder Antti Leppävuori på posten och hoppas att Mäkäräinen väljer att satsa vidare även nästa säsong.

– Det skulle betyda mycket för laget. Jag vill att vi ska sätta oss ner och gå igenom mina visioner, säger Kähkönen till Yle.

Mäkäräinen säger att hon ännu inte bestämt sig om karriären fortsätter nästa säsong.

– Vi får se hur mitt liv ser ut nästa vinter. Nu vill jag njuta av de här framgångarna.

– Det här är ingen individuell gren. Mycket beror också på tränare, ledare och massörer. Det är onödigt att träna hela sommaren om laget inte fungerar tillräckligt bra, säger hon.

Läs mera:

Vilken upphämtning! Mäkäräinen vann totala världscupen efter makalös thriller

Kaisa Mäkäräinen behövde besegra Anastasija Kuzmina i masstarten för att ha chansen att knipa segern i den totala världscupen. Det gick vägen då hon åkte i mål som sexa i den sista tävlingen.