Hoppa till huvudinnehåll

Minst 64 döda i brand i ryskt köpcentrum - flera saknas och en stor del av offren är barn

Ryska myndigheter uppger att åtminstone 64 människor miste livet i brandkatastrofen i ett köpcenter i staden Kemerovo i sydvästra Sibirien. Sex personer saknas fortfarande och många av offren är barn.

Man befarar att över 40 barn finns bland dödsoffren, uppger BBC med hänvisning till ryska myndigheter. Många kroppar är illa brända och svåra att identifiera.

Gallerian var full med människor då branden i går började vid 11-tiden på förmiddagen lokal tid. Branden fick troligen sin början i översta våningen där det fanns bland annat en biograf och ett lekområde för barn.

Karta över Asien och Europa där Kemerovo är markerat.
Karta över Asien och Europa där Kemerovo är markerat. Kemerovo

Brandmännen fick problem med att nå de översta våningarna eftersom taket hade kollapsat.

I köpcentret finns olika former av underhållning för barn, en bowlinghall och restauranger.

På sociala medier har folk varit upprörda över att de statliga tv-kanalerna inte avbröt sina sändningar för att börja rapportera om katastrofen.

Shoppingcentret - en tidigare kakfabrik - och hade få dörrar och fönster.

Fyra personer har gripits för förhör.

Mycket svår miljö för brandmän och räddningspersonal

- Brandmän och räddningspersonal har riskerat sina liv i arbetet inne i byggnaden på grund av rasrisken, röken och gaserna. De extrema temperaturerna gjorde det omöjligt att ta sig in i delar av byggnaden, sade minister Vladimir Pusjkov.

Det drabbade köpcentret, som öppnade 2013, är 23 000 kvadratmeter stort. Branden spred sig rätt snabbt över åtminstone 1 500 kvadratmeter.

I shoppinggallerian finns biografer, lekrum och andra former av underhållning för barn, en bowlinghall och restauranger.

Brandorsaken oklar

Det finns olika uppgifter om var branden exakt började och olika teorier om brandorsaken.

Enligt Kemerovo-regionens viceguvernör Vladimir Tjernov utbröt branden i ett lekrum med studsmattor där köpcentrets gäster lämnade sina barn.

Tjernov nämner att barn kan ha lekt med en tändare i lekrummet.

Andra myndighetskällor uppger för nyhetsbyrån Interfax att trasiga elkablar kan ha orsakat branden.

Nödutgångar var blockerade

Enligt en del uppgifter ska brandlarmet inte ha fungerat. I en biograf där man hittade flera dödsoffer ska dörrarna ha varit helt stängda.

Det finns uppgifter om att människor också skadats då de hoppat ut från byggnadens fönster.

Brand i köpcentrum i sibiriska Kemerovo.
Brand i köpcentrum i sibiriska Kemerovo. Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,eldsvådor,handelscentra,Sibirien,Mall:Lang-ru,Kemerovo

Kemerovo är ett gruvcentrum och har drygt en halv miljon invånare. Staden ligger i södra Sibirien, drygt 3 600 kilometer öster om Moskva.


Tass, Interfax, AFP