Hoppa till huvudinnehåll

Australien i chock efter "årtiondets största cricketskandal" – landslagskaptenerna fick gå efter tejpfusk

Cameron Bancroft.
Cameron Bancroft befinner sig i stormens öga. Cameron Bancroft. Bild: imago/Action Plus/All Over Press Cricket

Det kallas en av Australiens största idrottsskandaler någonsin. Till och med premiärministern tvingades ta ställning till händelserna i Johannesburg. En liten tejpbit under en cricketmatch har lett till att landslagskaptenerna har fått gå – och samtidigt återstår stora frågetecken och konspirationsteorier.

Mitt under en match mellan de australiska och sydafrikanska cricketlandslagen snappade TV-kamerorna upp märkliga bilder. En australisk spelare verkade gnugga något gult material mot bollen – och han gömde snabbt den gula slimsan i byxorna.

Det visade sig vara tejp – ett trick för att göra det lättare för kastaren att få skruv på bollen.

En skandal var född.

Reprisbilderna visades upp både i TV och på de stora skärmarna inne i arenan under den pågående matchen. Spelaren i fråga, Cameron Bancroft, berättade enligt BBC efter matchen att han insett vad som hände och erkände sitt fusk.

I en presskonferens efter matchen berättade både Bancroft och landslagskaptenen Steve Smith att de medvetet fuskat. Smith och vicekaptenen David Warner tvingades lämna sina förtroendeuppdrag till följd av skandalen.

Spelarna ska enligt australiska medier ha medgett att de kom överens om att genomföra fusket under en lunchpaus mitt i matchen.

BBC: Flera stora frågor återstår

Enligt BBC finns det ändå flera enorma frågetecken kring skandalen, som kallas den största på 2010-talet av den brittiska rundradion.

TV-bilderna ska ha visat en bytesspelare tala i en radioapparat och sedan gått och talat med Bancroft strax innan han tog fram tejpen, vilket har fått skeptikerna att ifrågasätta tränaren Darren Lehmans roll i härvan.

– Frågan är om det är värre att vara en del av konspirationen eller vara uppriktigt ovetande om vad som pågår i ditt egna landslag, skriver BBC:s Stephan Shemilt.

Steve Smith och Darren Lehmann.
Kaptenen Steve Smith och tränaren Darren Lehman. Steve Smith och Darren Lehmann. Bild: imago/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press Steve Smith,Darren Lehmann

Tränaren har inte ännu talat ut om incidenten med media. Enligt Sky Sports expert Jason Gillespie är tränarens kommentarer ”det som hela cricketvärlden nu väntar på”.

Straffades snabbt

Det internationella cricketförbundet straffade snabbt kaptenen Smith. Kaptenen stängdes av i en match och tvingades dessutom böta 75 procent av sitt matcharvode.

– Som kapten måste han bära sitt ansvar, skrev förbundet i sitt domslut.

Australiska uppgifter talar ändå för att det australiska cricketförbundet ska ha ännu hårdare straff planerat för den involverade trion.

Hoppa över Twitterpostning

Smith tvingades dessutom avgå som lagkapten för sitt klubblag, Rajasthan Royals, på grund av sin roll i skandalen. Bancroft och vicekaptenen Warner förväntas också straffas av det nationella förbundet.

Premiärministern ”chockad och besviken”

I Australien har man följt med vändningarna i chocktillstånd. Skam och vanära, löd de stora tidningarnas paradrubriker på måndagsmorgonen.

Det australiska cricketförbundets vd och ett antal andra förbundshöjdare hade enligt australiska ABC ett krismöte i Johannesburg (där matchen ägde rum) på måndagen för att komma fram till aktioner som både räddar de existerande sponsoravtalen och det lukrativa tv-avtalet, som förbundet förhandlar om som bäst.

Premiärministern Malcolm Turnbull konstaterade i sin tur för den australiska tv-kanalen att han var chockad över beskedet.

– Det är en enorm besvikelse att få höra nyheter om att det australiska landslaget har fuskat. Spelarna ska vara förebilder. Jag förväntar mig hårda tag, säger Turnbull.

Matchen slutade i Sydafrikas i favör och enligt ABC lyckades Bancroft inte ens med sitt försök att manipulera bollen. Domarna ska ha granskat spelredskapet och konstaterat att den uppfyllde alla krav.

Källor: BBC, ABC, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Sport