Hoppa till huvudinnehåll

Bordet är dukat på Kodderviken i Borgå - tonvis med havre väntar flyttfåglarna

Fågelmatning på Kodderviken i Borgå
Havret är utbrett i långa remsor eller stora högar både nära och långt från strandlinjen. Fågelmatning på Kodderviken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Fågelmatning,sädesslag,havre,fågelfoder

För en vecka sedan körde Borgå fågelförening ut närmare tre ton havre på Koddervikens is i Borgå. Det är föreningens sätt att hälsa flyttfåglarna välkomna.

Tillsvidare är det bara enstaka fåglar som kommit, men efter påsk väntar sig medlemmarna vid fågelföreningen att det ska börja hända.

- Vi vill hjälpa de flyttfåglar som kommer tidigt och som behöver extra föda för att klara sig, säger Torbjörn West som är aktiv i föreningen.

Speciellt den här våren är det nödvändigt eftersom snön fortfarande ligger tjock på åkrar och ängar och isen likaså tjock på fjärdarna.

- Närmast är det svanar och gäss och olika kråkfåglar som nu kalasar på havrehögarna. Senare kommer också tofsviporna och stararna. Havre går hem hos många olika fågelarter, säger West.

Fågelmatning på Kodderviken i Borgå
Enstaka kanadagäss och sångsvanar samt kråkor och kajor har redan hittat havret på Kodderviken. I bakgrunden Hermansö reningsverk. Fågelmatning på Kodderviken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus fåglar,Fågelmatning,borgå

Svanar och gäss samsas med kråkfåglar

När Yle Östnyland besöker utfodringen, är det ganska glest i leden på isen. Tio kanadagäss och fyra sångsvanar samt ett antal kråkor och kajor kalasar på havrehögarna.

Havret är utspritt i långa serpentiner och i större högar på olika håll ute på vikens is.

Vissa högar ligger helt nära strandlinjen medan andra finns längre ut.

Tror du att närmare tre ton havre hinner ätas upp innan isarna går?

- I allmänhet brukar nog det mesta försvinna. Det går förvånansvärt snabbt när fåglarna väl kommit hit och de kommer igång med sitt kalasande, säger West.

Fågelskådare med kikare
Fågelskådaren Torbjörn West väntar att flyttfågelinvasionen kommer igång efter påsk. (Arkivbild) Fågelskådare med kikare Bild: YLE kikare

Bara enstaka fåglar har vågat sig ända fram

Fågelflyttningen är åtminstone två veckor försenad. Tillsvidare har bara enstaka exemplar av de fåglar som brukar vara först på plats kommit.

- Till exempel sånglärkan dröjer ännu. Jag tror att man tillsvidare sett bara ett par stycken här i Östnyland. Normalt brukar det vid den här tiden finnas också rätt så mycket tofsvipor, men de har inte ännu visat sig på de östnyländska åkrarna, säger West.

Fågelmatning på Kodderviken i Borgå
Havret ligger som smala serpentiner ... Fågelmatning på Kodderviken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus fodersäd,Fågelmatning,utfodring,kodderviken
Fågelmatning på Kodderviken i Borgå
... eller i större högar. Fågelmatning på Kodderviken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Fågelmatning,havre,utfodring,kodderviken

Är de som kommit för tidigt ute? Kan det sluta illa?

- Det beror lite på arten. Många av de tidiga flyttfåglarna är rätt så uthålliga, men det händer också att en del vänder tillbaka söderut om våren är sen, säger West.

Tillbaka söderut

Typiska exempel på fåglar som gärna vänder tillbaka om snön ligger för djup, är staren och tofsvipan och olika slag av lärkor.

- De klarar sig visserligen också med lite mindre föda, åtminstone till att börja med, men om våren dröjer kan det nog bli besvärligt, menar West.

Fågeltorn vid Kodderviken i Borgå
Man kan iaktta flyttfåglaranas kalasande från Fågeltornet på Koddervikens strand. Fågeltorn vid Kodderviken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,fågelskådning,ornitologi,fågeltorn

Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten om fågelmatningen på Kodderviken i Borgå.

I mars 2016 rapporterade Yle Östnyland när fåglarna redan hade anlänt, du kan se bilder och en videosnutt i artikeln Hundratals fåglar välkomnade vårsolen i Kodderviken.