Hoppa till huvudinnehåll

Ekokaarina i S:t Karins läggs ner i vår

Låg tegelbyggnad intill väg 110 till St. Karins i gråmulet vinterväder
Ekokaarina sätter lapp på luckan i vår. Låg tegelbyggnad intill väg 110 till St. Karins i gråmulet vinterväder Bild: Amanda Vikman/Yle St Karins,Ekokaarina

Loppisen och mottagningen för farligt avfall vid Ekokaarina i S:t Karins avslutar sin verksamhet i vår.

Föreningen Kaarinan työttömät som har drivit verksamheten har sysselsatt och väglett cirka 100-150 arbetslösa årligen och har haft drygt tio fastanställda.

Det här leder också till att stadens enda lokala mottagningsstation för problem- och elektronikavfall stänger.

Att verksamheten nu läggs ned beror på att staden ifjol beslöt att upphöra med det ekonomiska bidraget till föreningen och konkurs är nu enda alternativet.

S:t Karins har tvingats betala böter

S:t Karins stad motiverar beslutet att dra in bidragen bland annat med att föreningen inte har anställt en person med rätt behörighet.

Staden anser också att Kaarinan työttömät inte hade kunnat få rätsida på ekonomin även om staden hade fortsatt ge ekonomiskt stöd.

Åsa Gustafsson
Stadsstyrelsemedlem och fullmäktigeledamot Åsa Gustafsson, SFP, är ordförande för aktiveringsarbetsgruppen i S:t Karins. Åsa Gustafsson Bild: Yle/Nina Bergman åsa gustafsson

Samtidigt har S:t Karins stad tvingats betala ett ökat arbetsmarknadsstöd, så kallade "FPA-böter" på 1,25 miljoner euro på grund av de cirka 550 långtidsarbetslösa som finns i kommunen.

Avgiften för S:t Karins har ökat med 630 procent på fem år.

"Staden måste behandla alla jämlikt"

Stadsstyrelsemedlemmen och fullmäktigeledamoten Åsa Gustafsson, SFP, är ordförande för den nygrundade aktiveringsarbetsgruppen i S:t Karins.

Gustafsson säger att man inom staden ansåg att Kaarinan työttömät inte skulle ha klarat av att vända ekonomin på rätt köl.

– Staden har bidragit med ganska stora summor, och det är inte rättvist med tanke på de andra föreningarna.

– Visst kunde man se bidraget som en social investering. Men alla aktörer måste ändå behandlas jämlikt.

Kaarinan työttömät är besvikna på S:t Karins

Staden köper fortfarande rehabiliterande arbetsverksamhet av andra föreningar.

Kaarinan Työttömät har däremot inte tagit emot några kunder alls sedan hösten och Juha Palin, yrkesvägledare i föreningen är besviken på staden.

Medelålders man med svart tröja står framför en hylla med loppisgrejer.
Juha Palin i Ekokaarinas loppislokal. Medelålders man med svart tröja står framför en hylla med loppisgrejer. Bild: Amanda Vikman/Yle loppmarknader,Juha Palin

– Vi ansåg att bidraget som vi ansökte om, 150 000-200 000 euro var krisfinansiering som skulle ha hjälpt oss vidare. En förening får inte gå med vinst så vi har inga ekonomiska reserver att ta till efter ett dåligt år.

Föreningen anser själv att ekonomin skulle ha varit tryggad om man hade fått stadens stöd och S:t Karins hade fortsatt köpa rehabiliterande arbetsverksamhet av föreningen samt hade gått med på att betala det bidrag man ansökte om.

Palin säger att de personer som aktiveras av föreningen i två fall av tio hittar ett jobb eller börjar studera efter en tid inom föreningens aktiverande verksamhet.

– En sak som inte heller syns i statistiken är att många av dem som tvingas tillbaka till TE-byrån efter 6 månader mår mycket bättre psykiskt. De är sedan bättre rustade för att komma vidare i livet med myndigheternas hjälp.

Föreningen hoppas fortfarande på en fortsättning

Juha Palin säger att det handlar om dagar tills föreningen inte längre kan hålla öppet.

Kaarinan työttömät hoppas fortfarande att man tillsammans med staden hittar någon typ av lösning så att verksamheten skulle kunna fortsätta.

Åsa Gustafsson, SFP, säger att S:t Karins stad som bäst utreder olika möjligheter där arbetslösa kunde sysselsättas och på ett effektivt sätt sedan hitta ut på arbetsmarknaden.

Men något konkret exempel kan hon ännu inte berätta om.

Enligt Gustafsson är tillväxten i Åbo med omnejd en stor möjlighet även för S:t Karinsbor att hitta arbete.

Läs också