Hoppa till huvudinnehåll

"Farsartat" val pågår i Egypten - den sittande presidenten sitter ohotad

Abdel Fattah al-Sisi - presidentvalskampanj
Abdel Fattah al-Sisi - presidentvalskampanj Bild: AFP / Lehtikuva Egypten,presidentval,Abdul Fatah al-Sisi

Det tre dagar långa presidentvalet i Egypten har inletts. Den sittande presidenten Abdel Fattah al-Sisi kommer med stor sannolikhet att vinna valet.

Det fanns ursprungligen sju kandidater men alla motkandidater har dragit sig tillbaka - utom en som ställde upp i sista stund. Det är den ganska okända centerpolitikern Moussa Mostafa Moussa. Han är ändå känd som en anhängare av president al-Sisi.

Valet - som betecknas som en fars - pågår i tre dagar.

Yttrandefriheten i Egypten har urholkats.

- Rädslan har kommit tillbaka till Egypten, säger en av de tidigare kandidaterna, Mohamed Anwar Sadat till Sveriges Radio.

Valdeltagandet viktigt

Valdeltagandet anses bli det avgörande för Sisi. Många egyptier deltog ivrigt i det första demokratiska val som hölls efter att den förra diktatorn Mubarak hade störtats för sju år sedan.

Nu har många uppmanats att bojkotta valet.

Sveriges Radios reporter har på ett kampanjmötet träffat kvinnor som säger att de har fått 50 pund för att rösta. Många företag och institutioner väntas skicka sina anställda till vallokalen i chartrade bussar.

Egypten har en befolkning på 95 miljoner invånare.

Sisi har suttit vid makten sedan 2011

President Abdel Fattah al-Sisi har styrt Egypten sedan 2013 då han ledde militärens övertagande av makten från den islamistiska presidenten Mohammed Mursi. Sisi fick en jordskredsseger i presidentvalet 2014.

Sisis anhängare påpekar att han skapade stabilitet efter att landet hade skakats av oroligheter sedan 2011.

Många upplever att det är Sisis förtjänst att Egypten inte har blivit som Syrien eller Libyen.

(Sveriges Radio, BBC)

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs!

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes