Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals västnylänningar visade sitt stöd för utvisningshotade barnfamiljer

Hjärtplakat på evenemanget Vårt hem är här.
Tanken med evenemanget i Karis var att visa stöd för asylsökande. Hjärtplakat på evenemanget Vårt hem är här. Bild: Anni Pöyhtäri Västnyland,vårt hem är här

I söndags (25.3) ordnades i Karis stödevenemanget Vårt hem är här för asylsökande och utvisningshotade barnfamiljer i Raseborg och Hangö.

Tillställningen samlade över tvåhundra personer till Villa Haga i Karis, uppger Anni Pöyhtäri som är ordförande för Mannerheims barnskyddsförbunds lokalavdelning i Karis.

Föreningen var med och stödde evenemanget.

- Vi ville visa vårt stöd för de barnfamiljer med flyktingstatus som är bosatta i Raseborg och Hangö. Med evenemanget vill vi visa att vi står på barnfamiljernas sida och stöder deras önskan att i fred få bo i Finland.

Noor,  Stella och  Tabark bor i Finland
Noor, Stella och Tabark gladdes över den fina stämningen på evenemanget. Noor, Stella och Tabark bor i Finland Bild: Anni Pöyhtäri Västnyland,vårt hem är här

I Raseborg och Hangö lever för tillfället tiotals familjer utan uppehållstillstånd med en osäker framtid.

Barnens rättigheter viktigast

Anni Pöyhtäri betonar att allas mänskliga rättigheter måste garanteras och hon lyfter särskilt upp just barnens rättigheter i sammanhanget.

- Finland hör till de bästa platserna i världen att växa upp på, men ändå sker det sådana här övertramp just här, säger hon.

Pöyhtäri är glad över att diskussionen väckts också bland så kallat vanligt folk.

- Jag ser mig själv inte som någon aktivist utan som en vanlig familjemamma. Sådana här tillställningar behövs för att vi vanliga finländare ska inse att vi inte kan fortsätta så här. Vi måste börja kräva rättvisa. Därför tycker jag att det var så fint att så många människor slöt upp i går.

Rania uppträdde på "Vårt hem är här".
Rania uppträdde på "Vårt hem är här". Rania uppträdde på "Vårt hem är här". Bild: Anni Pöyhtäri Västnyland,vårt hem är här

Pöyhtäri menar att ett evenemang som Vårt hem är här framför allt är viktigt för att invånarna ska få upp ögonen för läget.

- Dessutom är det synnerligen viktigt för de berörda familjerna att någon lyssnar och förstår deras situation.

Många föreningar, företag och organisationer stödde evenemanget.
Många lokala organisationer, företag och föreningar backade upp evenemanget. Många föreningar, företag och organisationer stödde evenemanget. Bild: Anni Pöyhtäri Västnyland,vårt hem är här

Päivi Rignell fungerade som koordinator för evenemanget. Hon betonar vikten av att just de utvisningshotade familjerna känner att de har ett stöd bland befolkningen i Västnyland.

Rignell är också särskilt glad över att de lokal riksdagsledamöterna Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Thomas Blomqvist (SFP) deltog i evenemanget liksom också Raseborgs stad och församlingarna.

Anders Walls på stödevenemanget Vårt hem är här.
Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) deltog i evenemanget. Anders Walls på stödevenemanget Vårt hem är här. Bild: Anni Pöyhtäri Västnyland,Anders Walls,papperslösa

- När medborgarna själva tar tag i saker och riksdagsledamöterna stöder aktionen innebär det att det har en betydelse vad vi enskilda invånare och frivilliga gör. Vi är inte bara aktivister eller frivilliga utan det vi gör har på riktigt en betydelse, säger Rignell.

Läs också