Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens förbund kräver åtgärder mot vargen – skickar lista till ministeriet

Vargar i flock i snön.
Vargar i flock i snön. Bild: Mostphotos varg

Österbottens förbund (ÖF) vill lösa vargproblemet. Därför vänder det sig nu till beslutsfattare med en lista på åtgärder som det hoppas att ska vidtas så fort som möjligt.

Orsaken till ställningstagandet är bland annat att antalet vargobservationer har ökat i Österbotten och att vargar till och med har setts på gator i centrala städer.

Alla medel bör användas

Den mest brådskande åtgärden är enligt ÖF att göra tröskeln högre för vargar att söka sig från skogen till bebyggelse. Förbundet vill att alla tillgängliga medel används, det vill säga allt från att skrämma bort vargar till licensbelagd jakt i stamvårdande syfte. Förbundet anser också att man borde granska på vilka kriterier undantagstillstånd för att fälla en varg beviljas.

- Vi vill åstadkomma att vargarna blir mera skygga och inte söker sig till gårdsplaner där de utgör ett hot för människor och deras husdjur, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Förbundet vill också att uppgifterna om vargstammen ska uppdateras. Enligt Lukes statistik har stammen minskat, men senaste tidens vargobservationer ger sken av att den har vuxit betydligt eller att vargflockarnas rörelsemönster har ändrat väsentligt.

Förbundet understryker att man inte är ute efter en upprepning av det som skedde på 1970-talet. Det vill säga förföljelsen av varg och den kraftiga decimeringen av stammen vilken ledde till att vargen nästan blev utrotad.

Vill bjuda in beslutsfattare till möte

Den tredje punkten på förbundets lista är att få till stång en dialog mellan myndigheter, experter, politiker och invånare i landskapet. ÖF erbjuder sig att vara arrangör.

- Vi vill ordna ett opartiskt diskussionstillfälle. Där ska finnas sakkunniga och det ska vara öppet för alla. Men detaljerna är ännu oklara, säger Suomela.

Vem riktar ni er till med ert ställningstagande?

- Vi har skickat det till bland andra jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, våra riksdagsledamöter och jord- och skogsbruksutskottet, säger Suomela.

Kommer ni att ha med någon från till exempel jord- och skogsbruksministeriet på diskussionsmötet?

- Vi får se. Vi måste försöka få dit folk som har beslutsmakt.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten