Hoppa till huvudinnehåll

Speedway vill hålla kvar grid girls: ”Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter”

Grid girls poserar i samband med speewaytävling.
Grid girls poserar i samband med speewaytävling. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press speedway,Grid girl

I Formel 1 har man slopat så kallade ”grid girls” då man upplevt att lättklädda kvinnor är ett förlegat koncept. I speedway tänker man annorlunda.

Inför Formel 1-säsongen meddelade VM-serien att man inte längre kommer att se lättklädda kvinnor i samband med tävlingarnas startförberedelser.

– Vi känner att traditionen inte passar in i våra värderingar och att det tydligt går emot dagens moderna samhällsnormer, sade F1:s marknadschef Sean Bratches i slutet av januari.

Beslutet har väckt en livlig debatt om huruvida så kallade ”grid girls” hör hemma i motorsportvärlden eller inte. I Formel 1 har man alltså slagit fast att det handlar om en föråldrad tradition men motorcykelgrenen speedway låter sig inte påverkas utan kör sitt eget race.

VM-seriens vide ordförande Torben Olsen säger att man även den här säsongen kommer att se grid girls i tävlingarna.

– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, för man skulle inte tillåta dem att vara en del av arrangemanget, sade Olsen till Dagens Nyheter.

Norrtälje vill se trenden brytas

I juli kommer VM-serien i speedway till Hallstavik i Sverige men Norrtälje kommun vill ogärna se att de lättklädda kvinnorna skulle höra till paketet.

– Det är en kvinnosyn som Norrtälje kommun tar starkt avstånd från. Det har ingenting med speedway att göra, vi är väldigt glada för att speedway kommer hit. Däremot ser vi gärna att den här trenden bryts i Hallstavik, sade kommunalrådet Ingrid Landin till DN.

Enligt Torben Olsen kommer det här ändå inte att ske i alla fall ännu. Olsen säger att grid girlsen är populära bland fansen men att de är mer än bara ögongodis.

– Vi är väldigt medvetna om att det kan finnas enskilda åsikter där man läser sättet som flickorna framställs på ett annat sätt än vi vill framställa dem på. Flickorna har en funktion, de är inte där för sitt utseende eller någonting sådant.