Hoppa till huvudinnehåll

Brandlarmet var avstängt och nödutgångarna blockerade: Över 40 barn omkom i den ryska brandkatastrofen - Putin talar om "kriminell vårdslöshet"

Rysslands president Vladimir Putin lägger ner blommor i Kemerovo
Rysslands president Vladimir Putin lägger ner blommor i Kemerovo Rysslands president Vladimir Putin lägger ner blommor i Kemerovo Bild: AFP / Lehtikuva sjukhus,Ryssland,Vladimir Putin,Kemerovo,Brand

Brandkatastrofen i shoppinggallerian i den sibiriska staden Kemerovo ledde till att 41 barn brann inne, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Sammanlagt 64 människor omkom i branden, och 68 skadade vårdas på sjukhus. Bland de skadade finns tre barn.

Det har varit svårt att identifiera dödsoffren eftersom de brändes så illa.

I dag publicerades en lista över offren, och där framgick det att
41 av de döda var barn.


Tusentals upprörda människor har demonstrerat i Kemerovo med krav på grundliga utredningar av hur det var möjligt att en dylik katastrof kunde ske.

Demonstranterna anklagade de ryska myndigheterna bland annat för att inte berätta allt om den förödande branden.

Myndigheterna har utfärdat en sorgetid på tre dagar.

Misstankar om mutor

Det har visat sig att brandlarmet i köpcentret hade stängts av och att nödutgångar var blockerade.

Köpcentret var tidigare en kakfabrik. Det misstänks att personer med hjälp av mutor kunde kringgå säkerhetsföreskrifter då den gamla fabriken byggdes om till ett köpcentrum.

Putin besökte katastrofplatsen

- Brandkatastrofen orsakades av kriminell vårdslöshet, sade Rysslands president Vladimir Putin i morse då han besökte köpcentret.

Putin träffade efteråt myndigheter i Kemerovo.

- Alla som är skyldiga ska straffas. Ingen skyddas, sade Putin vid ett möte med en grupp människor som samlats vid stadens bårhus.

Alla kommer att granskas - de som beviljat olika tillstånd och de som bara satt där och inte gjorde någonting.

Vem tillät användningen av den här sortens material för dessa ändamål? De är lättantändliga och får inte användas på platser där det samlas mycket folk.― President Vladimir Putin under sitt besök på katastrofplatsen

- Vi kommer att utreda allt: De som har beviljat licenser och de som hade ansvar för säkerheten, framför allt det privata säkerhetsbolag vars vakt bara satt där och inte gjorde någonting, och som misslyckades med att trycka på knappen.

Putin besöker skadade efter branden i köpcentret i Kemerovo
Putin besöker skadade på sjukhus. Putin besöker skadade efter branden i köpcentret i Kemerovo Bild: AFP / Lehtikuva sjukhus,Ryssland,Vladimir Putin,Kemerovo,Brand

Enligt Putin ska alla myndigheter granskas; de som registrerade byggnaden och de som gav tillstånd till omändringen av fabriken till ett nöjescenter.

- Vi har börjat undersöka följande: Vem tillät användningen av den här sortens material för dessa ändamål? De är lättantändliga och får inte användas på platser där det samlas mycket folk.

Minnesstund 27.3.2018 för de omkomna i branden i Kemerovo
Minnesstund 27.3.2018 för de omkomna i branden i Kemerovo Bild: AFP / Lehtikuva sjukhus,Ryssland,Vladimir Putin,Kemerovo,Brand

- Alla de som borde ha varit ansvariga kommer att tvingas att svara på dessa frågor.
President Putin besöker katastrofplatsen i Kemerovo
President Putin besöker katastrofplatsen i Kemerovo Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Kemerovo,Ryssland

Enligt Putin kan det finnas många byggnader av det här slaget runt om i Ryssland.

(Artikeln uppdaterades kl. 11.10 med ytterligare kommenterar från Putin och kl. 12.45 med tweetar, bilder och videoklipp)

Läs mera:

Minst 64 döda i brand i ryskt köpcentrum - flera saknas och en stor del av offren är barn

Ryska myndigheter uppger att åtminstone 64 människor miste livet i brandkatastrofen i ett köpcenter i staden Kemerovo i sydvästra Sibirien. Sex personer saknas fortfarande och många av offren är barn.