Hoppa till huvudinnehåll

De östnyländska partierna gör sig redo för landskapsval

Karta över Landskapet Nyland och eurosymboler
Karta över Landskapet Nyland och eurosymboler landskap,inkomster,Landskapet Nyland

De östnyländska partierna ser landskapsvalet som ett viktigt val. Nu söks kandidater och valrörelsen planeras trots att det fortfarande är rätt oklart vad allt landskapsreformen innebär för beslutsfattarna.

Det finns fler frågor än svar när det gäller regeringens planerade vård- och landskapsreform.

I väntan på ett lagpaket som ska vägleda partierna genom landskapsvalet och sedan förklara hur landskapen ska styras förbereds reformen vid sidan av det dagliga jobbet i kommunerna.

- Vi förbereder oss säkert för landskapsvalet liksom de andra politiska grupperna. Vi sitter ju i samma båt som alla andra. Centern får ha två kandidater och vi tror att vi hittar en som ställer upp, säger gruppordförande Monika Hämäläinen (C) från Sibbo.

Borgå stads vapen
Borgå stads vapen Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,borgå stads vapen

På grund av den strama tidtabellen har även Socialdemokraterna i Borgå börjat kartlägga intresset bland partimedlemmarna.

Förutom arbetet med att hitta kandidater har partiet ordnat utbildning i frågor som berör landskapsreformen.

- I det här skedet har det har varit litet krångligt när man inte riktigt vet vad allt det här landskapet kommer att innebära. Vi vet inte hur vårdreformen kommer att utformas och vilka de viktigaste valfrågorna blir när tiden blir så kort, säger fullmäktigeledamot Anette Karlsson.

Anette Karlsson
Anette Karlsson. Anette Karlsson Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,anette karlsson

Karlsson betonar dessutom att det dröjer ett par månader innan lagpaketen blir klara, en mycket kort tid om valet hålls i oktober som planerat.

- Det är oroväckande för demokratin med en så stram tidtabell.

Knappast östnylänningar i styrelsen

- Om vård- och landskapsreformen genomförs så förbereder vi oss helhjärtat på den och tror att vi kan nå ett gott valresultat med en stark valrörelse, säger kommunstyrelsens ledamot Juha Salo (Saml), även han från Sibbo.

Ett gott valresultat skulle i det här fallet innebära åtminstone en östnyländsk kandidat i den nya landskapsstyrelsen.

Salo säger att det kan vara svårt att överhuvudtaget få in en kandidat från antingen Sibbo eller Östnyland i dylika val.

sibbo kommunvapen
sibbo kommunvapen Bild: Yle/Stefan Härus sibbovargen

Monika Hämäläinen är även medlem i Centerns kretsstyrelse i Nyland, men ställer inte själv upp i landskapsvalet.

Hon bekräftar att sannolikheten för att få in en kandidat från Sibbo är mycket liten. Och det gäller kommunens alla partier.

- Jo då bör vi absolut få in en människa som både är välkänd och som helst har jättegedigen erfarenhet på alla områden. Fastän vi talar om hälsovård så talar vi om en helhet som man måste känna till. Vem som helst kan inte ställa upp i valet. Man måste se sitt ansvar, säger Monika Hämäläinen.

Vem som helst kan inte ställa upp i valet

Partiernas krets- och distriktsorganisationer i Nyland har snart bråda tider framför sig. Alla grupper vill ställa upp med fulla listor, men vem som får representera partiet eller den egna kommunen är långt ifrån klart.

- Vi känner inte till kandidatuppställningen eller hur många kandidater som är från Sibbo, men vi stöder partiets alla kandidater och vet att det blir en tuff valrörelse att överhuvudtaget få in en kandidat från Östnyland, säger Salo.

Även Svenska Folkpartiet är i startgroparna. Kommunorganisationen ska mötas direkt efter påsk för att diskutera landskapsvalet mera ingående, säger gruppordförande Otto Andersson (SFP) i Lovisa.

- Eftersom valet med ganska stor sannolikt blir av så inser alla att det här är ett viktigt val med tanke på tillgången till vård på svenska i Nyland. Personligen ser jag ju att vi har en så bred lista som möjligt och att vi fyller hela vår lista i Nyland. Jag skulle säga att det finns rum för många olika sorters kandidater, säger Otto Andersson.

Lovisa stads vapen
Lovisa stads vapen Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,Kommunvapen,lovisa stads vapen

- Det här är ju intressant så till vida att det fortfarande är något oklart vilka befogenheter och administrativa förtroendeuppdrag den nya landskapsstyrelsen ska ha, till exempel inom vårdsektorn. Därför tror jag att vi får en bred lista med både röstmagneter och experter, säger Juha Salo.

Inte bara vårdfrågor

Salo ser möjligheten i att kandidater som inte får platser i själva landskapsstyrelsen kan sitta med som sakkunniga i olika förtroendeorgan.

- Här i Sibbo har vi både flera medlemmar med goda kunskaper i vård- och hälsovårdsreformen och sådana som gjort enastående resultat i kommunalvalen, men nog är ju grunden för ett val att man samlar röster, säger han.

Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap.
Arbetet med vård- och landskapsreformen presenteras i alla landskap. Bild: Yle/Linus Hoffman regeringens reform,Social- och hälsovårdsreformen (Sote)

- Vi har funderat på att ha ganska mycket olika människor och sakkunskap. Landskapen kommer att vara mycket breda och stora. Då är det inte bara vårdfrågor utan också till exempel planläggning, naturskydd och räddningsverk, menar Karlsson.

Socialdemokraterna vill också ha kandidater som som på ett bra sätt kan berätta om vad reformen handlar om och motivera folk att rösta.

Finlands Svenska Socialdemokrater och Borgås två finskspråkiga lokalföreningar utser sina egna kandidater på varsitt håll. De finskspråkiga kandidaterna är två kvinnor och fyra män.

För Andersson är det nödvändigt att partiet får en plats landskapsstyrelsen, särskilt nu när de nya landskapen håller på att skapas.

Otto Andersson.
Otto Andersson Otto Andersson. Bild: Yle / Hanna Othman Otto Andersson

- I den första perioden är jätteviktigt att ha en stark representation som värnar om tvåspråkigheten i Nyland.

Hur ska partierna lyckas få ihop en stark valrörelse om valet hålls redan i oktober?

- Det är en kort tid men i SFP är vi vana och är erfarna att göra goda kampanjer, så även om det är en knapp tid så kommer vi att göra en bra kampanj hur som helst, säger Andersson.

- Jo, vi hinner nog bli klara till valet. Alla partier är ju i samma situation så det är jämnt spel på så sätt, säger Salo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland