Få känner till trähusområdet i Pargas
"I Borgå har man byggt ett varumärke av motsvarande stadsdel"
Fast Pargas är Finlands näst mest sommarstugetäta ort är det få som stannar till där på sin väg ut i skärgården. Därför välkomnar trähusområdet Gamla Malmens invånare varmt nya besökare och önskar mera liv i de pittoreska gränderna.
– Det sägs att de första pepparkakorna någonsin i Pargas bakades här i vårt hus. Jag har ingen aning om det här stämmer eller inte, men det spelar egentligen ingen roll – det är ändå en kul historia, säger Anders Jungar.
– Man kan titta på ugnen i sitt hus och fundera på vilka alla som riktigt har använt den. Det som vi vet med säkerhet är att det tidigare har funnits en butik här – det finns ett foto av det, från år 1914.
– Och vi bor i von Klinkendorfs hus, säger Samuli Välimäki och fortsätter:
– Hon var biologilärare. Hon hade problem med höften och lär ha haltat när hon gick omkring och lärde ut de latinska namnen på olika växter.
Enligt sägen gav eleverna henne namnet Rosalin von Klinkendorf. Hon gick bort för 50 år sedan, men minnet av henne lever kvar:
– Jag fick höra den här berättelsen av en av mina grannar, som var hennes elev, berättar Välimäki.
Gamla Malmen – hantverkare, sjömän och lönnkrogar
- Gamla Malmen är ett exceptionellt väl bevarat trähusområde nära gråstenskyrkan i Pargas centrum.
- De äldsta husen är från 1700-1800-talsskiftet.
- Förr i tiden bodde det hantverkare och sjömän i Gamla Malmen, och på söndagarna stack sig kyrkobesökarna in på lönnkrog där.
Gamla Malmen är fullt av berättelser. De som bott här länge ser till att berätta historierna för sina nyinflyttade grannar.
De flesta som bor här har en sak gemensamt – de uppskattar områdets historia, kultur och miljö. Måhända flyttar man hit just därför, resonerar grannarna.
– Det är så fascinerande att föreställa sig hur de föregående invånarna levde, vad de har gjort här och om deras familjer på något sätt påminde om våra, säger Stella Tiisala.
– Så flyttar vi in och börjar leva vårt liv – kanske vår vardag påminner om deras. I något skede överlåter vi huset åt följande personer igen. På sätt och vis lånar vi bara de här gamla husen för ett tag. Vi är endast en del av en pågående berättelse.
På sätt och vis lånar vi bara de här gamla husen för ett tag. Vi är endast en del av en pågående berättelse.


Snickare, sjömän och lönnkrogar
Förr var det Gamla Malmen som var Pargas centrum. Här bodde såväl snickare, skräddare och andra hantverkare som sjömän.
Området är tätt bebyggt och ligger i faggorna av gråstenskyrkan. Närheten till kyrkan förorsakade en del problem förr i tiden: myndigheterna fick ofta klagomål om att det ordnades lönnkrogar för kyrkobesökarna på söndagarna.

"I Borgå har man byggt ett varumärke av en liknande stadsdel"
Inte ens bland ortsborna i Pargas verkar Gamla Malmen vara särskilt välkänd. Men Gamla Malmens invånare ser potential för såväl boende som turism i sin stadsdel. Under vårt samtal denna vackra sommarkväll i juli resonerar grannarna att lite mera liv i luckan vore trevligt.
– I Borgå har man lyckats skapa ett varumärke av en stadsdel som är ungefär likadan som den här, konstaterar Samuli Välimäki. Han ser ett potential för Gamla Malmen i och med att arbetslivet förändras, och distansarbete blir allt vanligare.
– Här kan man leva ett modernt liv i en anrik miljö, tillägger Kalle Alho.
– För den som vill bo i en jordnära miljö ett stenkast ifrån en lugn och vacker stadskärna är Gamla Malmen ett helt perfekt val, säger Välimäki.

En del av husen står tomma, och grannarna skulle gärna önska att folk skulle flytta in där – det skulle peppa upp området.
Men grannarna är fullt medvetna om att alla inte delar deras tankar om en livligare stadsdel. Det finns de som vill bevara Gamla Malmen precis sådan som den nu är.
Enligt Välimäki är Gamla Malmen nu i ett slags brytningsskede där man funderar på olika scenarier för området.




Av alla kommuner i hela Finland finns det näst mest sommarstugor i just Pargas. Men de flesta resenärer stannar sällan kvar i centrum, och de få som blir kvar besöker sällan detnkulturarv som är Gamla Malmen.
– Många helsingforsare känner till Pargas trafikrondell och matbutiker. När de tankat sina bilar och fyllt på matförråden så fortsätter de ut i skärgården – och det är det inget fel på. Men om de bara skulle ta lite tid på sig att besöka området kring kyrkan, skulle de upptäcka en trähusidyll, säger Välimäki.
Om de bara skulle ta lite tid på sig att besöka området kring kyrkan, skulle de upptäcka en trähusidyll
Gamla Malmen ger intrycket av att vara ett riktigt charmerande område att bo på. Men ser man på saken ur turistens perspektiv – vad bjuder området på förutom en idyllisk miljö? Många skulle kunna önska sig tjänster som till exempel ett café eller en butik.
– Tyvärr finns här inget café, utom på sommaren, medger Kristiina Välimäki.
– Men centrum är så pass nära att man kan gå dit på kaffe. Jag tycker att vårt gamla trähusområde och Pargas centrum kompletterar varandra på ett fint sätt.
Åtminstone träffar man trevliga typer här, skrattar grannarna. De lovar att ge rundvandringar i sin stadsdel åt alla som är intresserade.
– Kom och knacka på hos oss! uppmanar Samuli Välimäki.
Ett kulturhistoriskt viktigt arbete på ett avslappnat sätt
Trähusen i Gamla Malmen står stadigt kvar på sina platser medan världen rusar förbi i ett tilltagande tempo. Vad framtiden än må innebära lär husen stå kvar ett gott tag till.
– Det är en estetisk upplevelse att bo här, säger Kalle Alho, vars hus är ett av Gamla Malmens äldsta.
Den här arkitekturen är gjord för människor, av människor, och det är gemytligt.

– Klart att det stundvis är tungt att hålla ett gammalt hus i gott skick. Men å andra sidan så kan man tänka att man deltar i ett ständigt pågående kulturhistoriskt arbete: vi bevarar de här husen och vi för kulturhistoria vidare!
– Men kom också ihåg att slappna av, tillägger Tiisala.
– Om man inte har förmågan att fixa och reparera är det viktigt att inte göra något förhastat, som att bara täcka problemet med en spånskiva och hoppas att nästa generation sedan ska fixa det på "rätt" sätt!
Översättning: John Stark
Gamla Malmen i Pargas är ett jättemysigt trähusområde vars byggnadsarv inte är så välkänt ens för ortsbor. I Malmen finns det några hus från slutet av 1700-talet, och flera hus från slutet av 1800-talet. Vägen som går från ån genom hela Gamla Malmen är otroligt vacker.

Egenland – en kulturreseguide till Finland