Hoppa till huvudinnehåll

Gröna vågen för ambulanser och brandbilar genom Vasa

Brandbilar i garaget
Brandbilar i garaget Bild: Yle/Anna Ruda brandbilar,Vasa,eldsvådor,Räddningstjänsten i Estland,österbottens räddningsverk

Den här veckan tar Vasa stad i bruk ett nytt system för trafikljusen. Nu styrs ljusen så att ambulanser och brandbilar på utryckning alltid har grönt ljus i korsningarna medan resten av trafiken får vänta vid rödljusen.

Hali-systemet ser till att korsningen alltid är tömd på övrig trafik när ett utryckningsfordon kommer in i korsningen.

Systemet fungerar med utryckningsfordonets satellitnavigeringssystem och med hjälp av fordonets blinkers kan systemet veta åt vilket håll fordonet svänger i en korsning.

- Systemet ger utryckningsfordonen förtur i korsningarna så att de snabbare når fram till dem som behöver hjälp, säger räddningschef Krister Fogelberg på Österbottens räddningsverk.

Enligt Fogelberg kan utryckningsfordonen med det nya systemet köra ungefär 60 kilometer i timmen genom centrum, jämfört med nuvarande 30 kilometer i timmen.

Minskar stressen för chaufförerna

Systemet kommer att finnas i alla av räddningsverkets utryckningsfordon och också i de frivilliga brandkårernas fordon som kör i Vasa.

Enligt Fogelberg minskar systemet på stressen för dem som kör utryckningsfordonen.

- De vet att de alltid har grönt i korsningarna, så de behöver inte titta så noggrant på den övriga trafiken. Förstås måste de ju fortfarande följa med trafiken så att det inte inträffar olyckor.

Systemet har utvecklats i Uleåborg och finns hittills också i bland annat Tammerfors, Nyslott och Kuopio.

Systemet har använts i Uleåborg sen 2014 och i Vasa är korsningarna längs Vasaesplanaden och Sandviksgatan först ut, i början av hösten räknar man på staden med att alla Vasas trafikljus ska vara programmerade.