Hoppa till huvudinnehåll

I Grankulla är medelpensionen 3 015 euro, i Södra Österbotten får pensionärerna klara sig på under hälften – se hur läget är där du bor

Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen Bild: All Over Press pensionärer,pension,pengar,metallmynt,fattigdom,inkomster

Den genomsnittliga finländska totalpensionen var i fjol 1 656 euro brutto i månaden vilket är 20 euro mer än året innan, meddelar Pensionsskyddscentralen.

Medianpensionen var 1 434 euro brutto i månaden. Siffran betyder att de med en pension på under 1 434 euro var lika många som de med en pension på över 1 434 euro.

Männens medelpension var betydligt större än kvinnornas. Männen fick 1 874 euro i månaden och kvinnorna fick 1 476 euro i månaden. Den enda kommun i Finland är kvinnorna har högre pension än männen är Utsjoki som är Finlands nordligaste kommun.

Statistikchefen Tiina Palotie-Heino på Pensionsskyddscentralen säger att skillnaderna mellan könen beror till stor del på att kvinnor och män arbetar inom olika branscher och lönerna är lägre inom kvinnodominerade branscher.

Grafik över pensionerna i Finlands kommuner
Grafik över pensionerna i Finlands kommuner Bild: Pensionsskyddscentralen pensioner

För nästan 40 procent av pensionärerna var pensionen mindre än 1 250 euro i månaden. Två av tre i den här gruppen är kvinnor. Sju procent fick mer än 3 000 euro i pension. En klar majoritet av den här gruppen är män.

Nyland har de högsta pensionerna

Bara i Nyland och på Åland låg pensionerna över genomsnittet för hela landet. I alla andra landskap var pensionerna lägre än genomsnittet. Genomsnittspensionen i Nyland var 1 969 euro och på Åland 1 788.

Av de finländska kommunerna är Grankulla i en klass för sig med en medelpension på 3 015 euro. Esbo och Helsingfors kommer på andra respektive tredje plats, med en medelpension på 2 249 (Esbo) och 2 062 (Helsingfors). Den lägsta medelpensionen, 1 192 euro, finns i Storå i Södra Österbotten.

Flest pensionstagare i östra Finland

En tredjedel av alla finländare som fyllt 16 år är pensionstagare. I varannan kommun är över 40 procent av befolkningen pensionärer. I synnerhet i östra Finland är andelen pensionärer stor.

Befolkningen i arbetsför ålder koncentreras till Södra Finland. I Nyland är andelen pensionärer 26 procent.

Cirka 200 000 finländare får sjukpension. Det är sex procent av befolkningen i arbetsför ålder. Andelen har minskat något på ett år, uppger Pensionsskyddscentralen.

En bild som visar genomsnittspensioner i landskapen i Finland
En bild som visar genomsnittspensioner i landskapen i Finland Bild: Pensionsskyddscentralen pensioner

Artikeln rättades klockan 13: Syösterbotten ändrades till Södra Österbotten.

Läs också