Hoppa till huvudinnehåll

Närproducerad mat ska få ett lyft på Kimitoön

Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.
Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä. Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä. mat,livsmedel,grönsaker,rotfrukter,frukter,tomat,äpple,bönor,potatis,råvaror,lök,färskvaror,närproducerad mat,ekologisk mat,bord,Matbord,hälsosamhet,nyttighet,hälsosam

Marken är frusen och snön ligger vit på marken. Det känns fjärran att tänka på färska jordgubbar och tomater. Ändå är det just det vi är här för att diskutera på Sagalundsgården i Kimito.

Sven Ivars är Kimitöns kommuns projektkoordinator och han berättar att man som bäst letar efter en lämplig person till posten som projektledare under de kommande tre åren.

– Vi har suttit och diskuterat hur vi riktigt ska formulera oss när det kommer till den här personens färdigheter. Åtminstone ska man gärna vara insatt i hur själva matproduktionen fungerar och ha fötterna stadigt på jorden.

Det handlar om ett regionöverskridande EU-projekt där alla regioner i Egentliga Finland är involverade och det koordineras av Braheacentret vid Åbo Universitet.

Sven Ivars och Kristian Lindroos i Sagalund
Kristian Lindroos är ordförande för Sagalunds museistiftelse och Sven Ivars är Kimitöns kommuns projektkoordinator. Bilden är tagen i Sagalundsgården i Kimito. Sven Ivars och Kristian Lindroos i Sagalund Bild: Yle/Amanda Vikman Sagalund

Projektets helhetsbudget är knappt 1,3 miljoner euro och av det skall 115 000 euro användas av Kimitoön uppdelat på tre år. Kommunens andel är 10 procent av beloppet.

– Det verkar vara så att efterfrågan på ekologiska och närproducerade produkter är här för att stanna. En allt större andel av Kimitoöns odlingsareal går också över till ekologiskt, säger Sven Ivars.

Matkorgsprenumeration och samarbete med rekoringen är sådant man har funderat på, men hur det hela ska struktureras och gå till i praktiken lämnar Ivars åt projektledaren att reda ut.

Sagalunds museistiftelse med i projektet

Projektet på Kimitoön har tillgång till gården Dalis i Tappo som Sagalunds museistiftelse fått testamenterat till sig.

Kristian Lindroos är ordförande för stiftelsen och berättar att det är ca 9 hektar odlingsmark fördelat på tre skiften som man ska förvalta.

gården Dalis i Tappo
Gården Dalis i Tappo. gården Dalis i Tappo Bild: Kristian Lindroos Kimitoön (kommun)

– Vi utredde genast alternativa lösningar för gården när vi fick den. Bland annat blir den helt ekologisk från och med nästa år, berättar Lindroos.

– Vi har länge klurat över vad vi skulle kunna hitta på med gården. Sedan tog vi upp saken under ett samtal med några från kommunen och här är vi nu.

Kimitoön har redan tidigare varit med i andra lokalmatsprojekt som till exempel Kustens mat.

– Det resulterade helt konkret i till exempel det Finländska mästerskapet i mathantverk som gick av stapeln förra veckan, berättar Sven Ivars. Han är också glad över att Kimitoön har fått hem flera priser i tävlingen, även i år.

Hoppas hitta nya vägar för närproducerad mat

Sven Ivars säger att man under projektets gång hoppas kunna hitta nya, innovativa kanaler och vägar för matproducenter att kunna distribuera sina produkter, gärna också utanför kommungränserna.

– Vi vill också att man skulle se bortom kommungränserna för att samarbeta med till exempel restauranger som kan skräddarsy beställningar genom den verksamhet som vi utvecklar under de har tre åren, fortsätter Ivars.

Lindroos å sin sida önskar att alla intresserade aktörer, både småproducenter och mathantverkare ser det här som en möjlighet att få bättre synlighet.

– En sak som jag vill poängtera är att det här inte ska ses som konkurrerande verksamhet, utan vi hoppas att alla intresserade nuvarande närmatsproducenter och jordbrukare är med i processen.

Om man är intresserad av att veta mera om verksamheten eller arbetet som projektledare så är man välkommen på informationsmöte till Bio Pony i Dalsbruk, tisdag den 27.3 klockan 16.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland