Hoppa till huvudinnehåll

Nationalmuseum i Stockholm får sin andra chef från Finland - förväntningarna på Susanna Pettersson är höga

Nationalmuseums stora byggnad i rosa sten.
Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen, mittemot kungliga slottet i Stockholm, har renoverats både på insidan och utsidan. Bland annat har inomhusluften förbättrats så att konsten inte ska ta skada. Nationalmuseums stora byggnad i rosa sten. Bild: Yle/Linda Söderlund Nationalmuseum,Stockholm,konstmuseer

Nationalmuseum har varit stängt för renovering i fem år och nu finns det krav på att besökarantalet ska fördubblas och att utställningarna ska ha större bredd än tidigare. Förväntningar på den nya chefen Susanna Pettersson, som nu lämnar Ateneum, är höga.

Nationalmuseums byggnad har varit stängd för renoverig under fem år och i oktober slås dörrarna upp på nytt - då med finländska Susanna Pettersson som överintendent och chef.

- Det är ett viktigt jobb och hon kommer ha ögonen på sig. Man förvaltar ju en helt central del av det svenska musei- och kulturarvet. Carl Larsson, Anders Zorn och den generationens målningar finns på museet. Man kan säga att den svenska folksjälen har sina bilder där, beskriver Nils Forsberg, konstkritiker på Expressen.

Porträtt på Nils Forsberg, konstkritiker på Expressen.
Expressens konstkritiker Nils Forsberg tror att intresset för den nyrenoverade byggnaden kommer vara stort, men för att intresset ska hålla i sig behövs ett intressant utställningsprogram. Porträtt på Nils Forsberg, konstkritiker på Expressen. Bild: Expressen Expressen,konstkritiker,nils forsberg

Nationalmuseum i Stockholm är centrum i den svenska konstvärlden och samtidigt en myndighet som ska främja konsten.

Forsberg har höga förväntningar på Nationalmuseum då det öppnar igen. Han hoppas få se utställningar med intressanta verk, gärna inlånade till exempel från grannländerna.

- Kanske vi får se Hugo Simberg nu på Nationalmuseum? Eller Edelfelt? Det finns många konstnärer i Finland som inte har visats särskilt mycket i Sverige, säger Forsberg.

Ateneums museichef (2014 - )
Susanna Pettersson lämnar nu sitt uppdrag som chef för Ateneum i Helsingfors. Ateneums museichef (2014 - ) Bild: Ateneum/Yehia Eweis susanna pettersson

Nationalmuseum har en samling på 700 000 föremål från 1500-talet fram till i dag. Samlingarna innehåller bland annat måleri, skulptur och design, men Forsberg beskriver ändå samlingarna som “ganska glesa”.

- Nationalmuseums samlingar har inte riktigt den tyngd som Nationalmuseum själva vill tro. Visst, det finns fantastiska Rembrandtmålningar, men på andra håll är det ganska glest i samlingen. Jag tycker man måste sätta fart på det här och låna in saker för att få ett bra program.

Tidigare chefen Arell kritiserades för sitt ledarskap

Nationalmuseum får nu sin andra chef från Finland. Museets tidigare chef Berndt Arell, som värvades från Svenska kulturfonden, fick mycket kritik för sitt ledarskap och fick därför inte förnyat förtroende.

Kritiken mot Arell handlade bland annat om att han inte var närvarande på museet och att han inte var insatt i museets samlingar.

- Nationalmuseum har en mera akademisk forskningstradition i botten, och det har ryktats om olika samarbetssvårigheter. Han kanske egentligen ville vara chef för ett annan typ av museum? Han var kanske mera intresserad av design och formgivning, säger Forsberg.

Att det nu igen är en finländare som ska vara chef har väckt viss kritik i konstkretsarna. Samtidigt verkar många ha stort förtroende för Petterssons kompetens både då det gäller de äldre tidsepokerna och hennes kunskaper om museivärlden.

Nationalmuseum blir det modernaste museet i Europa

I januari i år började konsten flytta in tillbaka till Nationalmuseum. Museet har fått 2 500 kvadratmeter mera utställningsyta och det finns förväntningar på att besökarantalet ska fördubblas, till 800 000 besökare per år.

- Allas blickar ska vara riktade mot nya Nationalmuseum och det både i Sverige och utomlands. Då vi öppnar är vi det mest moderna museet i Europa, säger Birgitta Castenfors, tf. chef för Nationalmuseum.

Porträttbild på Birgitta Castenfors, tf. chef på Nationalmuseum.
Birgitta Castenfors beskriver Nationalmuseum som en 150 år gammal byggnad som nu blir supermodern på insidan för att kunna ta emot mera publik. Porträttbild på Birgitta Castenfors, tf. chef på Nationalmuseum. Bild: Yle/Linda Söderlund Nationalmuseum

Inne i byggnaden är ljusinsläppet mycket större nu, då flera fönster har öppnats upp, och väggarna är målade i granna färger som ska lyfta fram konsten på ett nytt sätt.

- Samlingarna kommer visas på ett nytt sätt där vi presenterar föremålen enligt kategorier. Vi kommer också ha barnutställningar och tillfälliga utställningar, säger Castenfors.

Stor reklam för att Nationalmuseum öppnar igen den 13 oktober 2018.
Stor reklam för att Nationalmuseum öppnar igen den 13 oktober 2018. Bild: Yle/Linda Söderlund Nationalmuseum,Stockholm

Susanna Pettersson tillträder sin tjänst först i augusti och hinner endast jobba två månader innan Nationalmuseums öppning den 18 oktober. De nya utställningarna hinner hon inte påverka.

- Hon får vara med och öppna museet och sedan skapa den nya verksamheten och hur vi arbetar vidare mot publiken, säger Castenfors.

Läs mera:

Nationalmuseum ska vara framtidens museum, säger blivande överintendenten Susanna Pettersson

Många projekt är redan på gång, säger blivande överintendenten för Nationalmuseum i Stockholm, Susanna Pettersson. Nationalmuseum ska satsa både internationellt och nationellt och vara ett framtidens museum, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes